Видинският митрополит Даниил изрази своето огорчение относно експулсирането от страната на свещениците от Руската църква в София с пост в социалната мрежа.

"В настоящето смутно политическо време държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива", заявяват от Видинската митрополия във Facebook.

По думите им това, което остава, е Христовата истина и любов, чиито изразител и въплътител в света е Църквата.

"Христовата истина и любов са надежда за спасение на всички ни. Те също са основа на личната ни и национална сигурност", посочва още митрополит Даниил.

"Истината и любовта ни учат да уважаваме всеки човек и да не вършим нищо по пристрастие. Дано Бог бъде наш помощник и защитник през бурите в объркания поради греховете ни свят и ни изведе в Своя покой", са думите на финала на поста на Видинската митрополия.

На 21 септември стана ясно, че българските власти са експулсирали от страната настоятеля на Руската православна църква у нас, както и двама свещенослужители на църквата, с аргумент, че застрашават националната сигурност на България.

Ден по-късно руското посолство у нас обяви, че "на този етап Руската църква в София "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" ще прекрати своята дейност", а десетки миряни се събраха пред заключените ѝ порти, оставиха цветя и се помолиха пред криптата на храма, където е погребан Св. Серафим. 

"Нашите служби имат достатъчно убедителна информация, за да поискат това експулсиране", коментира военният министър Тодор Тагарев.