Ветеринари ще направят днес втори опит за вземане на проби от животните във фермата в Болярово, където има положителен резултат за чума по овцете. Вчера това беше осуетено заради съпротива от страна на собственичката на фермата. Ани Петрова не допуска властите при животните си, защото твърди, че протоколът от първата проба е подправен.

Ветеринарните лекари, които не успяха да вземат пробите, ще бъдат сменени. Повторните проби от животните в Болярово за чума ще бъдат приоритетно обработени и оповестени на собствениците.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов, който е председател на Областния щаб за координиране на мерките за борба с болестта чума по дребните преживни животни, призова собствениците на овцеферма в Болярово да допуснат днес ветеринарните власти да вземат втори проби от отглежданите от тях животни, цитираха го от областната администрация.

Иванов съобщи също, че свиква членовете на Областния координационен щаб на заседание на 25 юли, на което ще бъдат поканени и собствениците на ферми в Болярово и в село Шарково.

Ново напрежение се очаква и в ямболското село Шарково, където граждани са блокирали пътя до кошарите с последното стадо кози, което трябва да бъде евтаназирано заради съмнения за чума, съобщи bTV.

По време на снощния кризисен щаб в МВР от земеделското министерство са били категорични - животните трябва да бъдат умъртвени, защото се намират в огнище, където е констатирана чума.

Доброволците не вярват на държавата и се заканват да направят всичко по силите си, за да попречат на ветеринарните власти.