Ветеран от Втората световна война отпразнува своя 100-годишен юбилей със скромно тържество в дома си в Асеновград. Зам.-кметът Тамер Бейсимов му връчи плакет и поздравителен адрес от името на кмета Христо Грудев, както и 300 лв.

Вижте снимки

100-годишният редник от запаса получи и почетна грамота от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, както и юбилеен медал "75 години Втора Световна война".

Снимка: БТА

Дядо Идриз Идризов е роден в село Русалско и има 7 деца, 13 внуци и 17 правнуци. Служил е 3 години в Крумовград и изпратен на фронта през 1942 година. Помни и разказва спомените си от войната в окопите, за страха на румънските войници от българските, предава разказите му неговата внучка Шери, цитирана от tvsatcom. Помни че в Гърция имало много чакали и ясно си спомня как са виели по цели нощи. Тогава за пръв път вижда и морето.

В Асеновград дядо Идриз купува къща през 1970 г., когато жена му Айше се разболява.

Не пие никакви лекарства, допълва внучката му. С идеално кръвно налягане - 120/80, не посещава лекари, освен когато има лека настинка. Обича да си хапва сладко и въпреки солидното количество години, натрупани зад гърба си е запазил и чувството си за хумор, като споделя, че ако е предполагал, че ще живее толкова дълго, е щял да си вземе още една баба за жена.

Обича да гледа телевизия, гледа филми, сериали, полежава в повечето време, но и обича да излиза. Ходи навън, излиза по двора, сяда и понякога и поляга на близката автобусна спирка, споделя внучката, хората често мислят, че му е лошо, викат Бърза помощ, а те идвайки по сигнал, само отчитат прекрасното му кръвно налягане и разбират, че бай Идриз е в цветущо здраве, само малко е излязъл на въздух.

Снимка: БТА

Внуци и правнуци идват да го видят най-вече на Байрям, иначе ежедневните грижи за него полага внучката. Тя го гледа вече 5 години, заедно с малкото си дете, което от скоро е на детска градина.