Благодатният огън на летището в София ще бъде предаден на македонския владика Иларион, който ще бъде изпратен лично от главата на МПЦ-ОА Стефан. Веднага след това владиката Иларион с хеликоптер ще замине за Скопие, откъдето Благодатният огън ще бъде разнесен във всички православни храмове в Македония.

У нас Свещеният огън ще бъде донесен от най-младия митрополит в България – Антоний. Заедно с него, за да го приемат, за Йерусалим ще отпътуват бившият транспортен министър Кристиян Кръстев и ректорът на Духовната семинария Пахомий. Те ще заминат за свещения град на 7-ми април рано сутринта с правителствения самолет с решение на премиера Бойко Борисов.

Очаква се делегацията да се върне у нас на Велика събота около 19:30 часа, след което огънят ще отиде до всяко кътче на България и Македония.

Благодатен, наричан още Свещен огън, е пламъкът, който се запалва всяка година на Страстна събота в общия за различни християнски изповедания храм "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Според християнската църква слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Неговият пламък в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.