За първи път у нас е установен вариант XBB.1.5 на Covid-19, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Случаят е установен в София.

Случаят е на пациент от София, който е на домашно лечение.

Този вариант се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация заради неговия потенциал за ускорено разпространение и намалена неутрализация от ваксинален и естествен имунитет от предишните варианти на коронавируса.

В Центъра са анализирани 87 клинични проби със SARS-CoV-2, като те са взети от пациенти в периода 9 декември 2022 г. - 11 януари 2023 г. Пробите са изпратени от 14 лечебни заведения от 10 области на страната.

При всички проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на вариантите е BA.2.3.20 (1,1%), BA.5.x (16,1%), BE.x/BF.x (37,9%), BN.x (11,5%), BQ.1.x (26,4%), CL.1/CP.1 (2,3%), XBB.1.5 (1.1%), други XBB.х (3,4%).

XBB.1.5. е нов подвариант на Омикрон, създаден от комбинацията на два други подварианта на този щам и известен в медиите като "Кракен". Регистриран е за първи път през октомври в САЩ, където в момента циркулира доминантно.

В началото на януари представителят на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхов предупреди, че нов щам на коронавирус - Omicron XBB.1.5 - вече се е превърнал в доминиращ в САЩ за няколко седмици и може да доведе до нова вълна на пандемията в света.

Европейските страни, които досега са докладвали случаи на заразяване с подварианта XBB.1.5 са Обединеното кралство, Дания, Франция, Австрия, Германия, Италия, Испания, Швеция, Исландия, Белгия, Чехия, Португалия и Черна гора.