Представители на Столичния общински съвет (СОС), на политически партии и граждани почетоха паметта на жертвите на тоталитарни режими. Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП, ДБ и "Спаси София", написа във Facebook, че "няколко поколения са погубени от комунизма у нас", а публикацията предизвика полемика заради принадлежността на баща му и дядо му към Държавна сигурност.

Днес пред параклиса в градинката на НДК беше отслужена заупокойна молитва, а на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България (Черната стена) бяха положени венци и цветя от СОС, Столичната община, ГЕРБ, СДС и БЗНС-София. Сред присъстващите на възпоменанието бяха председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници Антон Койчев, Прошко Прошков и Стефан Марков. Министърът на правосъдието Атанас Славов и заместниците му Юлия Ковачева и Емил Дечев също отдадоха почит на жертвите на тоталитарния режими, като поднесоха цветя на Мемориала на жертвите на комунизма.

Още снимки вижте тук >>> 

"На Европейския ден в памет на жертвите на нацизма и комунизма отдадохме почит на загиналите българи. Трябва да помним зверствата, извършени в България от престъпния комунистически режим. Ние, младите хора, често си мислим, че миналото е далеч и то никога няма да се повтори. Спомените избледняват, поколенията се менят и се подменя историческата истина, а тя е само една - България е платила жестока цена за демократичното си развитие", коментира Георги Георгиев

"Най-важният урок, който имаме, е да не допуснем миналото да се пренесе в настоящето и да опита отново да определя нашето бъдеще. Всяко следващо поколение води своята борба за историческата памет, за истината и за демокрацията. И тези битки на нас тепърва ни предстоят. Днес с колеги общински съветници и общността на репресираните почетохме паметта на тези, които не са склонили глава. И са си платили за това", каза още Георгиев в своя позиция, цитирана от пресцентъра на СОС. 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет

Той добавя и че като потомък на репресирани от бившата "Държавна сигурност" не може да подмине равнодушно "опитите за реставрация и неглижирането на кървавия апарат за терор". И добавя: 

"Пречупено през личната ми съдба, в онези времена на всевластната ДС и с моя произход, за мен щеше да е напълно немислимо да завърша Право в Софийския университет, нито да уча после в "Кингс колидж" в Лондон, нито да съм преподавател по търговско право в Софийския университет.

Синовете не носят отговорност за греховете на бащите си. Но когато се отричат от режима, от който толкова много са се облагодетелствали - просто не им вярваме. Защото помним."

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП, ДБ и "Спаси София", написа във Facebook, че "няколко поколения са погубени от комунизма у нас". Публикацията предизвика полемика заради принадлежността на баща му и дядо му към Държавна сигурност.

"Днес Европа почита паметта на жертвите на престъпленията на комунизма и нацизма. На нацизма и комунизма! Двете еднакво мракобесни идеологии в историята на човечеството. Няколко поколения са погубени от комунизма у нас, техните основни права са потъпкани и отнети, и насилствено е спряно развитието на една държава, която е била част от европейското семейство, имала е своите светли умове в науката, предприемачеството и политиката - всичко това е отнето, убито, потъпкано и безвъзвратно загубено за десетки години напред", гласи публикацията. 

По думите на Терзиев "човешкият ум трудно осъзнава мащаба на това ужасяващо престъпление, чиито последствия усещаме и до днес".

"Няма да спра да казвам, че не приемам нито една от тоталитарните анти-човешки власти от миналото - нито комунистическата, нито нацистката. Свободата и справедливостта са единствените доминиращи ценности в нашето общество и трябва да бъдат пазени от посегателство и оскверняване, така че да гарантираме, че в България никой и никога повече няма да изпитва скръбта и болката, причинени от комунистическия режим в България".

"Живецът на нашето общество и държава беше потъпкван в продължение на десетилетия, но виждаме, че отново се събужда и това ще бъде моята основна мисия - да работя за европейското, демократично бъдеще на нашата родина. Поклон пред паметта на жертвите на комунизма и нацизма. Няма да ви забравим", в заключение написа той.

Снимка: Пресцентър Столичен общински съвет

Министърът на правосъдието Атанас Славов и заместниците му Юлия Ковачева и Емил Дечев отдадоха почит на жертвите на тоталитарния режими, като поднесоха цветя на Мемориала на жертвите на комунизма. 

"На днешния ден се прекланяме пред стотиците хиляди жертви на тоталитарните режими през миналия век, които са причинили страдание на хора от различни нации, етноси, пол и вероизповедания. Във времена, в които демокрациите са изправени пред все повече предизвикателства, а войната отново е част от живота на Европа, във времена, когато ценностната ни ориентация е подложена на ежедневно изпитание, е необходимо да се завръщаме към спомена за миналото", каза Славов.

Той призова да извличаме уроците от загубата на свободите си и на ефекта от това да позволим на авторитарните режими да налагат дневния ред на Европа и света.

Министърът на правосъдието Атанас Славов и заместниците му Юлия Ковачева и Емил Дечев

Снимка: Пресцентър Министерство на правосъдието