Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков атакува министъра на културата след пресконференцията, дадена днес от Велислав Минеков, в която той също беше споменат в контекст, че с властта взаимно са си правили "услуги".

"Уважавам хората на изкуството. За съжаление, когато се закачат на държавната хранилка, те се променят коренно. Професор Минеков от протестър и борещ се против #хунтата и Гешев изведнъж реши, че е част от "управляващия елит". Започна да защитава тези, срещу които до вчера протестираше.

Десетки години върша работата на държавата - събирам и спасявам културно-историческото наследство на България. Тази дейност министър Минеков обяви за "престъпна". В другите държави за такава дейност дават медали. Моите уважения към скулптора Минеков, а към министър Минеков - да продължава да се навежда и да се наслаждава", написа във Фейсбук Васил Божков, който публикува и част от колекцията си.

Днес пред медиите министърът на културата каза, че през 2018 г. със закон "ГЕРБ, патриотите и ДПС отварят възможността изключително за колекцията на Васил Божков", която нарече "престъпна". "Този закон стига дотам, че идентифицирането може да се случи навсякъде, не само във всеки регионален музей, но дори и в частен музей. Тоест, ако аз съм изкупил някакви предмети по неясен начин, правя си музей и сам си ги идентифициран, и казвам, че това е постъпило по реда на закона", обясни Минеков.