Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложил на френския си колега Еманюел Макрон Франция да напусне Европейския съюз и да сключи двустранно търговско споразумение със Съединените щати, пише днес в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес и БТА.

"Защо не напуснеш ЕС?", попитал Тръмп на срещата си с Макрон в Белия дом през април, според американския ежедневник, който цитира двама европейски представители.

Съдържанието на разговора бе потвърдено пред Франс прес от дипломатически източник.

Както е известно, Тръмп увеличи през последните месеци атаките си срещу ЕС, осъждайки, според него, нечестните му търговски практики, по-специално в автомобилостроенето. Макрон пък бе избран миналата година за президент на Франция с категорично проевропейска програма, припомня Франс прес.

"Европейският съюз, разбира се, бе създаден, за да се възползва от Съединените щати", каза в сряда американският президент на предизборен митинг в северния щат Северна Дакота.

Избран за президент на САЩ с лозунга "Америка на първо място", Тръмп редовно критикува функционирането на международни организации, особено на НАТО. На срещата на върха на Г-7 в Канада в началото на този месец той каза, че Алиансът е "също толкова лош, колкото и НАФТА" - Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

В този контекст на силно напрежение със съюзниците, Тръмп ще участва в срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел. Няколко дни по-късно (б. ред. - на 16 юли) американският президент ще се срещне в Хелзинки с руския си колега Владимир Путин, отбелязва Франс прес.