Третата и последна съдебна инстанция намали размера на присъденото от Варненския апелативен съд наказание 2 години и половина затвор на 2 години „лишаване от свобода”.

ВКС остави в сила останалата част от присъдата, с която подсъдимият е лишен за 4 години от правото да управлява МПС, съобщиха от пресцентъра на съда.

След смъртта на Лора, майка й Нели Петрова, стана депутат от ГЕРБ, за да работи за по-големи наказания срещу шофьорите убийци.

Според обвинението, на 17 юли 2011 година, при управление на мотоциклет „Хонда” при приближаване към пешеходна пътека, Станчев не пропуснал преминаващото момиче, нарушил правилата за движение, превишил разрешената скорост и по непредпазливост причинил смъртта му.

Още същата година Варненският окръжен съд (ВОС) одобри споразумение между подсъдимия и прокуратурата за условна присъда от 2 години с четиригодишен изпитателен срок, като наказателното производство беше прекратено.

През 2012 година ВКС възобнови делото и го върна за ново разглеждане от друг състав на ВОС. Той обаче отново произнесе същата присъда.

През 2013 година Варненският апелативен съд я отмени изцяло и отново върна делото на първата инстанция за ново разглеждане. В края на октомври същата година друг състав на ВОС наложи на Станчев ефективна присъда от две години и шест месеца.

След няколко съдебни заседания през 2014 и 2015 година, тази присъда бе изцяло потвърдена с решение на Апелативния съд.

ВКС се съгласява с констатираното от предишните инстанции, но намира, че има и смекчаващи обстоятелства - чистото съдебно минало на моториста, липсата на други нарушения на ЗДП, добрите характеристични данни и изразеното съжаление.

Освен това ВКС счита, че има съпричиняване на инцидента, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, не се е съобразила с разстоянието до приближаващия мотор и неговата скорост и е попаднала в опасната зона за спиране.

На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства”, е записано в решението на съда.

Магистратите отчитат и вината на Станчев - тъй като не е имал голям стаж като шофьор е трябвало да бъде допълнителна осторожен при управлението на мотора и избирането на скоростта, освен това е знаел, че на този път има пешеходна пътека.

В заключение обаче ВКС намира, че „на подсъдимия следва да се определи наказание при превес на смекчаващите обстоятелства - под средния предел на предвиденото в закона, а не в близост до него, ето защо, наказание от 2 години лишаване от свобода е съответно на отчетените по-горе обстоятелства".

Решението е подписано с особено мнение от съдия Севдалин Мавров, който не споделя, че има съпричиняване на престъпния резултат от страна на пострадалата. Съдията счита, че „ударът е бил непредотвратим, но това се дължи единствено и само на движението на Станчев с превишена скорост от 87.9 км/ч в рамките на населеното място".

Според него не може да се изисква от пешеходците вярна преценка за всички характеристики на приближаващи МПС, още по-малко, да са в състояние да преценят скоростта им на движение.