Това е нов начин на хирургично лечение на глаукома, който решава с над 90% проблема със зрението при хора с това заболяване.

Преди две-три години родителите на Петко - Таня и Иван Палийски, забелязват, че детото им има проблем с очите. Петко започнал да гледа телевизия от твърде близко разстояние, да си търка очите, които се зачервявали много. Родителите започнали да го водят на прегледи и във варненската клиника разбрали, че синът им страда от дистрофия на роговицата и глаукома.

"Ние констатирахме много високо налягане, много ниско зрение. Предприехме двуочната имплантация, за да можем да компенсираме това високо очно налягане, тъй като имахме рискове да загубим зрението на детенцето", обясни д-р Пламен Хубанов. Той казва, че с поставянето на филтрационните импланти, наричани още Т-експрес, се лекуват и двата проблема при Петко.

Операцията е уникална, защото за първи път подобни импланти се поставят на толкова малко дете. Обикновено това се прави на възраст след пубертета. Средната цена на имплантите у нас е около 1700 лева, докато в чужбина са с 200-300 евро по-скъпи. Сумата се заплаща от пациентите, а операционното лечение се поема от Здравната каса.