В неделя около 21 ч. 30-годишната Пламена Георгиева влязла в банята, за да изкъпе 7-месечния си син, но й прилошало, пише варненският вестник "Народно дело". Жената изгубила равновесие и паднала назад - най-вероятно съзнателно, за да предпази бебето си. При удара получила разкъсно-контузна рана на тила.

Съпругът й незабавно позвънил на 112 за помощ и жената била откарана заедно с бебето в МБАЛ "Св. Анна". Тя била прегледена от дежурния д-р Касабски и бил назначен рентген на глава и консултация с неврохирург, след което семейството се прибрало у дома. Няколко часа по-късно – в 02,45 часа, съпругът на Пламена установил, че жена му е в безсъзнание и отново позвънил на тел. 112. До пристигането на линейката младата майка вече била издъхнала.

Директорът на болницата д-р Веселин Николов е назначил вътрешно разследване по случая. За инцидента той научил в понеделник сутрин от личната лекарка на жената. „Ако има и най-малките отклонения от алгоритъма за добра медицинска практика, тези, които са виновни, ще бъдат наказани“, коментира той. По думите му на главата на Пламена е имало една външна рана, която е била зашита с 3–4 конеца.

Заместник-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров заяви, че причините за смъртта на младата жена ще бъдат изяснени тепърва.
„Дали е лекарска грешка или не, разследването ще покаже”, заяви той, цитиран от "Фокус".

По-късно обаче аутопсията показала, че Пламена Георгиева е получила пукнатина с дебелината на косъм, която била надлъжно отзад на черепа с размер 8 см, съобщи БЛИЦ.
"Теоретично на рентген може да се види. На скенер също. Имало е и контузия на мозъка”, обясни Вилиам Доков - патоанатомът, направил аутопсията на жената.

"Били са направени рентгенови снимки профил и анфас на пострадалата. На снимката обаче счупване не се е видяло", каза директорът на болницата.

Шефът на отделението по неврохирургия доц. д-р Георги Кючуков пък заяви, че скенер не е направен, защото Пламена е била в съзнание и е можела да става. Той обаче призна, че е все пак е било редно, за да се отхвърли всяка опасност, да бъде направен и скенер.
„Има пропуск все пак, макар че не се знае дали и тогава щеше да може да се направи нещо", допълни доцентът.

Миналата седмица председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че за година от 136 заведени дела за лекарска грешка едва в 5 от случаите има доказана вина.

Последна актуализация в 17.45 ч.