Делото се гледа по жалба на Стефка Ангелова, внучка на Павел Дейков - най-големият от тримата братя, които намират 9-те златни антични съда през 1949 г. в Панагюрище.

Жалбоподателката смята, че неправилно съдът е приел, че земята върху която е открито Панагюрското златно съкровище е държавна собственост и твърди, че имотът е бил частен.

Към жалбата си до ВАС, Ангелова прилага писмо, издадено от Българската социалистическа партия (БСП) от 24 септември 2013 г., с което се твърди, че към датата на откриването на съкровището - 8 декември 1949 година, земята, където е открито то, не е била национализирана и теренът винаги е бил частна собственост. В писмото се посочва, че „земята в България формално не е била национализирана, за нея се плаща рента докъм 1958 г."

Стефка Ангелова оспорва също и вписването на съкровището в инвентарната книга на Пловдивския музей като незаконно. Тя твърди, че през 1949 година директорът на музея Димитър Цончев е извършил престъпление, като е взел за временно съхранение съкровището.

Седемчленният състав на ВАС обаче отхвърля жалбата. Според магистратите не е представено доказателство, от което да става ясно, че теренът, на който е намерено съкровището, е бил частна собственост.

Още предходната съдебна инстанция е установила, че към 08.12.1949 г. „керамидарната фабрика „Мерул" (в района, на която е открито съкровището, бел. ред.)„ е национализирана; съкровището е намерено от работници „при копаене на пръст в района на тухларницата", „на държавно място".

Съдиите коментират и писмото от БСП, като обясняват, че то не предоставя нови обстоятелства по казуса.

„Приложеното писмо и обстоятелството, изложено в него, че земята в България формално не е национализирана и за нея се плаща рента до 1958 г., не представлява ново обстоятелство", пише в решението им.

Магистратите приемат и че Стефка Ангелова не е доказала качеството си на „колекционер” – собственик или държател на културни ценности.

"Такова качество не е придобивал и наследодателя й, тъй като е безспорно установено, че на 08.12.1949 година братята Павел, Петко и Михаил Дейкови са намерили деветте златни прибора известни като Панагюрското златно съкровище, което веднага е било предадено в Околийския народен съвет Панагюрище", се казва още в решението на ВАС.

То е окончателно и не подлежи на обжалване.