Това споделя в интервю за в. "24 часа" йеромонах Висарион, втори епитроп на българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон, по повод книгата си "Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста".

По думите му, че обществото само може да намери аргументи за това Ванга светица ли е. Достатъчен бил един по-специализиран поглед към силите, с които тя общувала и как те са се държали с нея. Има много свидетелства, че Ванга е била измъчвана от тези сили, казва свещиникът.

"Нейната поклонничка Величка Ангелова в книгата си "Пророчествата на Ванга - единствената връзка между небето и земята" описва случаи, в които въпросните сили са карали Ванга да събира паяжини през нощта, после да се съблича и пак да се облича. Безсмислени неща.
Когато Ванга опитала да се възпротиви, самата тя разказва как силите я блъснали надолу по стълбите и тя си счупила крака", смята Висарион и твърди, че народът е държан в духовно неведение тъкмо в годините, когато се явява феномен като Ванга.

Той припомня, че тя е изпадала в трансове, които не били някакво божествено състояние, а напротив - тъмни сили, които използват тялото й като бездушна вещ.
Именно затова се появявал ефектът на чуждия глас, с когото тя говори. Ванга била нещастна жена, измъчвана от тъмните сили.
По думите му, хората без духовни критерии се обръщат към такива като нея.
Вера Кочовска е също от този род екстрасенси
, отсича Висарион.

"Направил съм детайлно сравнение как са лекували светите отци и как е лекувала Ванга. При нея има много магьоснически елементи. Примерно на човек със страхова невроза казва да заколи петел, да му вземе сърцето, да го сложи в бутилка с вино, после да изяде сърцето и да изпие виното", разказва йеромонахът. Заради връзката си с бесовете и Ванга е могла да "помага", защото въпреки че има телесно изцеление, душата на тези хора се била свързана от бесовското влияние.

Васарион определи Светлин Русев за пример за едно окултно общество, "което не иска да следва гласа на Христос и гласа на св. Иван Рилски, а се прекланя пред един окултен учител, какъвто е бил антихристът Дънов". Русев се възмути, че свещенослужители като Висарион са позор и за църквата, и за вярата, а "Дънов и Ванга са дар от съдбата за тази нещастна земя".

Свещеникът смята, че Дънов бил опасен, защото имал естествени способности на духовен водач, на лидер. Словото му е било изпълнено със сила, но тя не водела към истинското християнство, а е водила хората към бездната.

"Ванга е била лостът, по който тъмнината се е придвижила и е влязла в душата на българина. Но несъмнено роля има Людмила Живкова, а сега и Нешка Робева, която е приемана като положителна личност в обществото. Тя действително има много положителни страни, това се вижда дори в самото й лице", добавя Васарион.