Учителите ще получават допълнително възнаграждение за работата с ученици, които са останали да учат дистанционно. Това потвърди министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в четвъртата национална конференция "Образование 4.0". Тема на дискусията са предизвикателствата на дистанционното обучение по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, както и приоритетите по отношение на онлайн образованието.

"Учители ще работят алтернативно с учениците, диагностицирани с коронавирус - с виртуална връзка в реалната класна стая. Ще има допълнително възлагане на задачи и консултации с учителите", коментира той.

На децата, които са останали под карантина, днес вече трябва да им бъде предоставено компенсаторно обучение от училищата, съобщи министърът. "Това не означава пълноценно, по пълен учебен план, училищата не могат да дублират образователния процес. Това означава в общия случай индивидуална работа. Във всеки един клас те са единици, така че учителите ще работят допълнително с тях", поясни министърът.

При тези алтернативи едната възможност за децата е да се включат във виртуалната класна стая, но това по-скоро ще бъде пасивно участие в часа, тъй като учителят ще работи с децата в реалната стая. Другата възможност е допълнително възлагане на задачи.

Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици. По думите му тепърва ще има още случаи на коронавирус в училища, но не се очаква бум.

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, отчитайки, че учениците заболяват много по-малко", коментира образователният министър. Той уточни, че "при допускането, че учениците заболяват три пъти по-малко, ще имаме поне 15 учители и ученици ежедневно, или поне 10 ученици и учители ежедневно".

280 деца са подали заявления да се обучават дистанционно по здравословни причини, други 220 по желание. "Очаквам училищата да предоставят компенсаторно обучение", обясни просветният министър.

Не мога да виня ръководството на 55-то Средно училище /СУ/ "Петко Каравелов" в София, в което беше установено, че има осем учители с положителни тестове за коронавируса. Ще проверим случая, но най-важна е личната отговорност - на всеки един учител, и на родителите за техните деца, заяви министърът на образованието и науката пред журналисти. Красимир Вълчев бе попитан дали е допусната грешка от ръководството на 55-то училище, след като в него е имало учител със симптоми на COVID-19 още преди първия учебен ден, който е комуникирал със свои колеги учители на 15 септември и с ученици.

Получихме данни и за един ученик от 11-и клас в Стара Загора, който е от езиковата гимназия "Ромен Ролан", каза министър Вълчев, попитан дали има данни и за други училища, в които има заразени учители и ученици, освен вече обявените в София и в Русе. 

Децата трябва да носят маски във всички закрити места - в градския транспорт, в търговски обекти, ако посещават. Режимът в училищата е по-либерален от общия режим, нашият режим в образователната ни система е по-либерален от този в другите образователни системи, заяви министър Вълчев. И припомни, че сме избрали модела на невзаимодействие между паралелките, защото не може половината ни ученици да ходят на училище през едната седмица, а другите - през другата. Този модел ни позволява да не затваряме цели училища, а само отделни паралелки, обясни министърът. Той за пореден път каза, че децата ще носят под 10 процента от времето в училище маски и препоръча голяма част от междучасията учениците да са в училищните дворове, когато времето позволява това.