В София ще отвори врати защитено жилище за деца, станали жертва на трафик на хора. В него ще могат да живеят 10 деца, спасени от трафикантите. На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, американският посланик Херо Мустафа, заместник-министърът на правосъдието проф. Христо Проданов, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и др.

В момента в столицата функционират два кризисни центъра в подкрепа на хора, изведени от трафика, но те са само за възрастни.

Снимка: Дир.БГ/Калин Каменов

Статистиката сочи, че хората са отвличани най-често с цел сексуална експлоатация. В България 13 на 100 000 жени стават жертви на трафик, което е пет пъти повече от други страни в Европа.

Още снимки можете да видите тук >>>

Жертвите на трафик на хора и на киберпрестъпления могат да са всякакъв пол. Сексуалната експлоатация е водеща в световната статистика. А институциите трябват да имат механизми за противодействие на всяка форма на насилие и тормоз.

Жилището е предоставено от Министерството на отбраната, ремонтът е извършен със съдействието на Швейцария, а ежемесечните консумативи са поети от Столична община и социалното министерство.

Снимка: Дир.БГ/Калин Каменов

"Това жилище е едно от малкото такива в България. Искам да благодаря на Фондация П.У.Л.С., на доброволците и всички, които са допринесли това да се случи. Имаме общо 19 център в България, които се грижат за хора, станали жертва на трафик. 118 млн. лева се отпуснати по европейска програма за общините, за да могат да се включват в такива проекти. Надявам се, че с помощта на такива защитени жилища ще можем да върнем децата към нормалния им живот и ще ги подкрепим в трудните за тях моменти", каза зам.-министър Русинова.
Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че хората, попаднали в тежка ситуация, имат нужда от подкрепа и точно в такива защитени жилище те ще могат да я намерят. "Столична Община участва в редица такива проекти. Когато става въпрос за уязвими хора, няма как да останем безразлични. Този дом за деца, станали жертва на трафик, вярвам че ще им даде нужната подкрепа. И всичко това се случва с помощта на гражданския сектор. Сега договорът ни е за 5 години, а със социалното министерство работим много добре по различни форми на подпомагане", каза тя.

Американският посланик Херо Мустафа

Снимка: Дир.БГ/Калин Каменов

Американският посланик Херо Мустафа обяви, че трафикът на хора е световен проблем, особено когато говорим за деца. "Вярвам, че този защитен дом ще е в полза на децата, за да могат те да се върнат отново към нормалния ритъм на живот", каза Мустафа.