В карловското село Слатина няма частни домове, които да не са изчистени след наводнението от 2 септември. Има само три обществени сгради, които имат нужда от още малко почистване, в следващите два три дни ще приключим работата в това населено място, съобщи пред журналисти областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

"На място в Слатина има доброволци от община Троян. Днес в село Богдан се включват 100 безработни по програма на социалното министерство, а около 1000 доброволци ще бъдат на терен в трите села през почивните дни, над 200 души изпращат утре от Националното сдружение на студентските съвети", посочи Стоев.

По думите му целта на усилията през изминалите и предстоящите дни ще бъдат да се изчистят домовете на хората, за което ще е нужна по-малка техника, като бобкати. От община Садово са изпратили 11 единици техника и в продължение на четири дни ще се работи с нея безплатно.

Областният управител съобщи още, че електрозахранването е възстановено и в трите села, остава да се включи уличното осветление. Колкото до водоснабдяването, то е на 50 процента, тъй като на някои места са прекъснати водопроводните и надречните корита.

"Лекарските кабинети в селата работят, като това са местни лекари. Екипите на БЧК оказват психологическа подрепа на хората, които имат нужда. Водата все още не е годна за пиене. Осигурени са 200 тона питейна вода от държавния резерв. Във всяко село е изпратен по един тир с вода, резервен такъв има в Карлово, а пет други са готови да тръгнат при необходимост", допълни Ангел Стоев.

Българският Червен кръст открива три временни пункта в засегнатите от наводненията карловски села - Каравелово, Богдан и Слатина, съобщиха от пресцентъра на организацията. В пунктовете ще бъдат раздавани храна, вода и друга хуманитарна помощ, от която се нуждаят хората на място. Там ще се оказва и първа помощ на жителите от селата и на доброволците, които помагат за разчистването на щетите от наводненията. На място ще бъде и Доброволният екип за работа при бедствия, аварии и кризи, както и Младежкият авариен екип.

Продължават и обиколките на екипите от психолози на БЧК в тези населени места. До момента са посетени над 20 семейства, съобщи БТА. Много хора търсят психосоциална подкрепа и на безплатния телефон на Контактния център на БЧК 080011466, на който психолози дават дежурства.

До този момента от БЧК са предоставили 900 спални комплекта, близо 1000 одеяла, повече от 10 тона минерална и изворна вода, както и големи количества храна и дрехи. Осигурени са над 1600 литра дезинфектанти, тъй като след разчистването на щетите тези препарати са от изключителна необходимост. Предоставени са и 10 професионални изсушители за мокри помещения, които се използват приоритетно за обществени сгради като детски градини, училища и други.

На 19 септември започва изплащането на еднократната социална помощ на пострадалите от 375 лева. Ще я получат 378 семейства, а тези, които не са подали молби в рамките на първоначално обявения срок, могат да кандидатстват, ще им бъде отпусната такава помощ, съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Колкото до дезинфекцията, и трите села са напълно дезинфекцирани - улици, дворове, къщи.

По информация на областния управител на място към момента има над 120 единици техника, като от голяма техника вече няма нужда, само от по-малка. Очакваме се график за изпращане на техника от някои общини, ангажимент за това имат от Националното сдружение на общините в България. Основната цел е да се направят проходими коритата на реките, тъй като отново идва дъждовен сезон.

А относно семействата, останали без дом, областният управител Ангел Стоев съобщи, че е заявена нужда от 22 фургона, които ще бъдат осигурени от Министерството на отбраната. Очаква се да бъдат доставени след около 10 дни.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов припомни, че в помощ на хората се раздават хранителни продукти, като организацията предвижда храната да се доставя по домовете на много възрастните и трудноподвижните, а останалите трябва да отидат на място, за да я получат. Той призова хората, които искат да дарят продукти, да се координират с Общински кризисен щаб, за да не се получава дублиране.

Представителите на изпълнителната и местната власт припомниха също, че от Междуведомствената комисия за справяне с щетите от бедствия са одобрили 10 милиона лева за община Карлово, които трябва да бъдат налични от следващата седмица.

"Тези средства са за дейности, които вече са извършени. Но също и за проектиране на ремонт на улици, мостове и речни корита", обясни областният управител на Пловдив. По думите му ще бъде нужно проектирането на 11 нови моста. Трябва да се изградят и нови улици.

А колкото до помощта, която ще получат пострадалите семейства, според Ангел Стоев тя ще бъде и финансова, и помощ под формата на материали.

"Там, където има похабена покъщнина, ще се направят пакети с електроуреди, които ще бъдат купени с дарения или директно от хора, които искат да помогнат", посочи Стоев.

На терен в засегнатите от наводнението села продължават да работят военнослужещи. Дежурят денонощно и полицейски служители, като тяхната задача е да гарантират спокойствие на местните жители.

Днес извън професионалните им задължения, полицаите се включват с доброволен труд в разчистването на къщите и пътната инфраструктура, съобщават от ОДМВР - Пловдив.

Снимка: Областна дирекция на МВР в Пловдив

Трудно е да се каже кога ще приключат дейностите по разчистване на къщите в селата Богдан и Каравелово, обясни Ангел Стоев. По думите му не се влиза в имоти, чиито собственици не са на място, а това според Емил Кабаиванов са около 15 процента от къщите в пострадалите села.

На втори септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са общо повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. Повече от 800 доброволци се очаква да помагат в разчистването на наводнените села през почивните дни.

Извършва се и доброволно безплатно ваксиниране срещу тетанус в селата, пострадали от наводненията. Община Карлово е осигурила 200 ваксини "Тетатокс", които се поставят на желаещите в медицинските пунктове на населените места. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни са предпоставка за развитие на зарази.