Ремонтните дейности по магистралния водопровод на Шумен продължават и днес. Вчера авария доведе до спирането на водата едно денонощие по-рано от планираното, заради което 140 000 души от Шумен, Търговище, Велики Преслав и няколко села останаха без вода.

От местното ВиК дружество планират днес да бъдат отстранени 12 аварии по довеждащия водопровод, като очакванията са водата да пусната пусната за абонатите към края на деня.

"Сложността идва оттам, че водопроводът минава под пътя за Преслав, много трудно се стига до авариите. Нашите амбиции са днес да поправим 12 аварии, степенуваме ги по сложност. Може би следобед вече, шуменци ще имат вода", заяви пред БНТ Илиян Илиев, управител на местното ВиК.

"Действително, този водопровод е в много лошо състояние. Единственият изход е подмяна - няма друга алтернатива. Шуменци бяха подготвени за това, но аварията стана 24 часа по-рано", добави областният управител Стефан Желев.

Снимка: bTV

"Много трудно, но успяваме все пак. Доста е сложна (аварията), както виждате, а и аз нямам обяснения вече, много съм изморен, ще ме извините“, сподели пред bTV Февзи Ахмед от авариен екип на ВиК-Шумен.

На изворните чешми в града от вчера има големи опашки от хора, които са дошли, за да напълнят вода за домовете си.

Местният жител Злати Димитров разказа, че вече се е запасил с десетки литри вода, за да се справи в дните на безводие.

"Трябваше да вземат предварителни мерки за тия аномалии, щото тия аномалии и тия дефекти не са от вчера или от днеска, те са от много по от рано и трябваше да се вземат мерки да се подмени тая водопроводна мрежа поне“, каза той.

Болниците и детските градини са се готвили за планирания ремонт и имат резерв, така че поне те не са толкова засегнати.