Оръжейният магазин на Дейвид Лиу в калифорнийския град Аркадия трудно може да бъде забелязан отвън. Отвън още стои надписът на малкото помещение в края на търговски център от времето, когато то е било суши ресторант. Лиу обяснява, че го е оставил нарочно, за да си осигури дискретност. Който има нужда, ще го открие.

Под знаме от кампанията на Доналд Тръмп през 2020 година, Лиу поставя листовки за придобиване на лиценз за носене на оръжие извън дома. Те са на мандарин и на английски.

Престъпленията от омраза в САЩ нарастват

Лиу споделя, че половината от клиентите му са азиатци, повечето - китайци. Много от тях са като приятели - те идват редовно тук за обучение, документация или просто да си поговорят. Някои вече са си набавили огнестрелно оръжие - защото ги плаши ръстът на престъпленията от омраза. Според Центъра за изследване на омразата и екстремизма само през 2020 и 2021 година те са нараснали с 330%. Само на няколко километра от Аркадия - в градчето Монтерей Парк - по време на отбелязването на Китайската нова година в началото на 2023-а се стигна до масова престрелка с множество жертви.

Традиционно делът на американците с азиатски корени, притежаващи огнестрелни оръжия, е малък. Но в периода 2019-2020 година, когато започна пандемията от Ковид-19, той нарасна с 43%. Азиатската общност се превърна в изкупителна жертва на пандемията, а престъпления като грабежи нараснаха в резултат от по-високите цени в последните месеци.

"Хората се страхуват"

Според проучване на Калифорнийския институт за обществена политика от миналата година две трети от жителите на Калифорния гледат на престъпността като на сериозен проблем. "Всички си купуват повече оръжия", обяснява Лиу. "Хората се страхуват."

Рики Уонг разказва, че в последните години е бил жертва на нападение с бейзболна бухалка и две кражби на автомобил. Нападението е била извършено от други азиатци. И преди е имал оръжие, но случилото се само потвърждава решението му да бъде въоръжен.

Според Уонг и Лиу, за да се отговори на ръста в престъпността в Калифорния, наказанията трябва да бъдат затегнати. Те казват, че убийци са освобождавани от затвора след твърде кратък престой зад решетките.

Азиатците са новата мишена на оръжейната индустрия?

И докато представители на общността казват, че притежанието на оръжия е отговор на бездействието на правосъдието и на гражданско напрежение, провокирано от смъртта на Джордж Флойд, мнозина са на мнение, че въоръжаването не е адекватен отговор на ръста в престъпленията от омраза. "Оръжейната индустрия и оръжейното лоби в момента се насочват към малцинствените общности с маркетинг кампании в отговор на продължаващия застой в пазара на оръжия за бели мъже", се казва в доклад, публикуван от Центъра за политики в областта на насилието.

"В резултат на нарастващия им брой и потребителска сила американците от азиатски произход се разглеждат като неразработен пазар от оръжейните производители", заключват те в своя доклад.

Според Лиу мотивацията на неговите клиенти не е резултат от маркетинг, а от страх. "Навън е толкова опасно. Много от хората, които купуват, вече са били жертва."

 

Материалът е публикуван в DW>>