Докъде се простират крайностите и недопустимите човешки дейности, които дори не могат да бъдат причислени към графата "дискриминаци", тъй като всичко "крещи" за тотална липса на хуманност.

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името "Простотията българска" и придружаващ надпис "на сапун". След като снимката започна да се споделя, първоизточникът изтрива поста, но следите водят към Самоков, съобщава България от ер.

Разбра се, че става въпрос за дете от бедно ромско семейство, което живее в колиба. Момичето е на възраст между 10 и 12 години.

Снимката е направена от съседски деца роми - подигравателно и насилствено. Колко тежки социални проблеми се крият зад привидно невинната детска игра, стигнала до жестокост?

"Тази издевателска снимка ми се струва, че е в резултат от едни по-широко разпространени в Самоков напрежения. Там противопоставянето между българи и роми е добило много крайни размери. Преди около 7-8 години дори имахме дело за убийство на расова основа в града", коментира правозащитникът и главен редактор на "Marginalia" Юлиана Методиева.

По думите ѝ проблемът е, че институциите в Самоков дълбоко неглижират случващото се в гетото в кв. "Христо Ботев".

Противопоставянията между българи и роми и между роми и роми пък били вследствие на "едно последователно дискриминационно отношение" към циганите.

"Няма как да знаем какво е подтикнало този, който е направил снимката към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват чрез такъв тип психодраматизации на реалността неща, които са видели в живота си", отбеляза психологът Пламен Димитров.

Експертът коментира още, че много често един от проблемите в тези малцинствени общности е т.нар. "идентификация с агресията", която те преживяват в своя живот, когато наблюдават какво се случва в обществото.