Остава в сила бедственото положение, обявено вчера, заради активизиралите се свлачища в Родопите, както и заради скъсаната дига на река Чая край Катуница и Ягодово, Пловдивска област.

И днес ще продължи работата на аварийните екипи в района на малкото родопско село Добралък, където пороите отнесоха участъци от пътя, а по трасето имаше и свлачища.

От снощи е осигурена проходимост само при спешни случаи, каза кметът на община Куклен Мария Белчева по БНР. Няма бедстващи хора.

Ще продължи и укрепването на дигата на река Чая край Катуница, където посеви и насаждения останаха под вода, а земеделски производители излязоха на протест с настояване отговорните институции да предприемат адекватни мерки.

Кметът на община Садово Димитър Здравков смята, че от Напоителни системи действат аварийно.

"Самият факт, че един никакъв дъжд пак доведе до това, че са залети стотици декари земя, показва, че не са свършени работите, както трябва, но и тях ги разбирам, те не им дават пари", каза Здравков.

От Областното пътно управление съобщиха, че през изминалата нощ не е имало проблеми по направлението Асеновград-Смолян, където вчера имаше свлачище. Пътят е проходим.

"Към момента все още има само авариен проход по пътя село Яворово - село Добралък". Това заяви Мария Белчева, кмет на община Куклен.

"Днес продължават да работят машини. Имаме четири участъка, където пътят пропадна много сериозно. Ще са ни необходими поне милион и половина - два милиона лева, които са абсолютни невъзможни за поемане от общината. Единствената ни надежда в момента е Комисията по бедствия и аварии".

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА