69-годишна българка, живееща във Великобритания от 32 години, бе спасена след 3-часова операция в "Пирогов". Жената имала мозъчен тумор, а на Острова й дали дата за преглед за след 51 седмици, съобщиха от пресцентъра на спешната болница.

Пациентката, която е омъжена за англичанин от 1987 г., получила силно главоболие и посетила личния си лекар на Острова. Той й препоръчал да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена и жената се прибрала вкъщи. Главоболието обаче не спряло. След направен скенер, българката е диагностицирана с “парасагитален менингиом”, който принадлежи към доброкачествените новообразувания.

Туморът обаче се намирал на критично място в моторната област на мозъка на българката, започнал да расте и засегнал двигателните ѝ функции, като довел частична парализа. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получила час за ядрено-магнитен резонанс през месец май. Изследването било направено, но не било разчетено. Това трябвало да направи неврохирург, който да определи какво да бъде лечението ѝ.

Българката обаче получава час за преглед при специалиста за след 51 седмици. Отказвайки да губи така ценното време, тя се връща в София, където е оперирана от доц. Венелин Герганов в "Пирогов". По време на 3-часовата интервенция, доц. Герганов и екипът му отстраняват менингиома и спасяват пациентката.

„Деликатното при операцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели туморът от венозните структури”, каза неврохирургът, който е и старши лекар в International Neuroscience Institute в Хановер.

„В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: „Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация", сподели самата пациентка, която е здравноосигурена в България и е заплатила само консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни жената ще бъде изписана от неврохирургията на „Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното ѝ възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот. В следващите месеци обаче предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието ѝ.