Доцент д-р Венелин Герганов - старши лекар в Международния институт по невронауки в Хановер вече работи две седмици в "Пирогов" и две седмици в Хановер. В интервю за БНР той сподели:

"Вече съм обратно в Хановер. Изминалата седмица, докато бях в София и в "Пирогов", нещата стартираха и мога да кажа, стартираха по един доста удовлетворителен за мен начин. Вече имах 4 операции, които минаха много добре и болните са в чудесно състояние. Важно за мен е, че има условия да се работи и да се прилагат принципите, които аз така следвам в неврохирургията, без да се правят някакви съществени компромиси".

Герганов каза, че разликата в оборудването у нас и в Хановер е огромна, тъй като клиниката там е много специализирана и оборудвана с авангардна техника.

Статистиката показва, че няма нарастване или намаляване на едно от най-честите заболявания, с които се сблъскват неврохирурзите - мозъчните тумори.

"Просто те се откриват повече, защото имаме повече и по-точни диагностични методи, но реалната честота сега или преди няколко десетилетия е една и съща".

Доброкачествените тумори могат да бъдат отстранени напълно, проблемът е, че те са разположени на много труднодостъпни места в черепа и мозъка. Технологията на радиохирургията обаче намира своите приложения именно там. При злокачествените също има все по-добри резултати, но трябва да се разчита на химиотерапия и лъчетерапия.

Герганов е категоричен, че здравната система у нас има и положителни явления - като достъпа до висококвалифицирани специалисти, но:

"Действително реформата, оптимизирането на процесите в здравеопазването трябва да стане приоритет, който да излезе от сферата на заявленията и действително това да се започне да се работи по него. Мисля, че нещата са достигнали до една такава точка, че ако не се въведат някакви реални промени, ще бъде много по-трудно в бъдеще това да се случи. Това трябва да е приоритет не само на политиците, но и най-вече на обществото, което да накара политиците да направят тези крачки".