В няколко области на страната днес отново ще бъде тествана системата BG-ALERT, съобщиха от МВР.

Съобщения ще получат хората във Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

В продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Въпреки това вчера мъж получи над 1000 известия при тестването на BG-ALERT, а телефонът му блокира.

Съобщения вчера получиха хората във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра, където система бе тествана. Вместо едно обаче, Емил Николов започнал да получава едно след друго известия от автоматизираната система, докато броят им не достигнал над 1000 и мъжът извадил батерията на телефона, за да го отблокира. 

На 1 ноември пък съобщение от BG-ALERT, пуснато малко преди 19 ч., със силен звуков сигнал и вибрация, изплаши много граждани. При повечето потребители известието дойде с текст: "Внимание, опасност!", а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също "test test" и имаше препратка към сайта bg-alert.bg. Оказа се, че служител на фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система - ДЗЗД "Сискод", е натиснал грешен бутон.

ВG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.