В кренвиршите ще трябва да има поне 50% месо. Ще има изискване за минимум месо (50-70%) например в надениците и другите видове колбаси. Ако месото е по-малко, наденицата не трябва да се казва "наденица". В каймата съдържанието на месо ще трябва да е поне 70-80 процента.

Например ще се укаже един кренвирш колко месо трябва да съдържа, колко сол и колко вода, за да се казва "кренвирш", обясни Лора Джупарова от МЗХ, цитирана от bTV.

Действащият в момента стандарт "Стара планина" не е задължителен, но по правило е гаранция за по-високо качество.

Ще има и минимални количества изискуемо мляко в млечните продукти. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни.

Новите правила са подготвени от Министерство на земеделието, а целта им е да се избегне двойният стандарт в храните. В Италия например, има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок. Затова това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок, отбеляза Нова.

"Тези пълнители са само придаващи обем, структура, вкус, различни технологични овкусители, оцветители, добавки и пълнители - те са само натоварващи с калории, без хранителна плътност и стойност. Натоварват ни с калории и от тях имаме редица здравословни проблеми. На първо място свръхтегло и затлъстяване, висококалорични с нищожна хранителна плътност. Това означава, че в единица калории има минимално съдържание на жизнено важни и есенциални хранителни вещества. Всичко това, уви, се съдържа в качествените и по-скъпи колбаси." Това коментира по Нова проф. Донка Байкова.

"Ние разчитаме от този месен продукт да получим т.нар. хемово желязо, което директно влиза в кръвотворенето, в производството на хемоглобин в тялото на човека. Когато имахме национални епидемологични проучвания, питахме децата ядат ли месо. Те отговаряха "да, ям", при това почти всеки ден. Какво месо? Кренвирши. Когато компютърът направеше анализ на състава на кренвиршите, се оказваше, че там има минимално количество месо, а децата имаха нисък хемоглобин. Което означава, че сме направили валидизиране на тази наша находка", разказа проф. Байкова.

Въпреки това някои от добавките в колбасите са нужни, обяснява експертът.

"Има технологични добавки, без които не може да има колбас. Именно Е250 - натриев нитрид. Без него колбасът кафенее на третия ден. Оттук нататък се борим за намаляване до технологичен минимум на тези добавки. Убедена съм, че ще останат само някои, без които не може", заяви проф. Байкова.

Тя изтъкна, че производителите произвеждат често по-некачествени продукти, защото много хора могат да си купят само такива.