В колбасите ще има норма за минимум месо

Въвеждат нови изисквания за хранителните стоки, като вече ще е описано колко точно месо трябва да има в колбасите.

Обратно в новината

Коментари - В колбасите ще има норма за минимум месо | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз т. нар."колбаси" от десет, че и повече години не купувам. Сиренето, майонезата, суджука и т.н. сам си ги правя. Чудно ми е тези реклами на салами, дето вървят постоянно по тв-то от къде се плащат- от мен сигурно не.

Винаги се учудвам, когато видя пенсионер да си купува кренвирши по 5 лева килото, вместо да си вземе натурално месо на почти същата цена. Как не могат да разберат, че кренвиршите са всъщност 2-3 пъти по-скъп продукт от натуралното месо, защото за 5 лева получаваш само 300 грама месо и 700 грама боклуци и отрови. Да не говорим какво месо се влага в кренвирша - старо, некачествено, дълбоко замразено, с неясен произход. Толкова ли е трудно да помолиш да ти смелят малко месо и, вместо кренвирш, да си врътнеш едни ароматни, качествени, домашни кюфтета? А пък, ако наистина си една много бедна пенсионерка, можеш да си го сготвиш месото на домашна манджа и да ядете със стареца цяла седмица....

Някои си мислят, че мислят. Боже, Боже, събери си вересиите Боже.

Е, не чак чудно не е, но интересно, като няма месо, какво има в колбасите? За кюфтетата знам, кофа кАйма, кофа лАйна....ама вие слагате и кАйма?

"вегетарианец" - древна индианска дума, означава "некадърен ловец"....беден народ = некачествени колбаси

Новата наредба ще разрешава влагането в колбаси и кренвирши от 20 до 50 процента неизвестни съставки?!? Тогава защо се прави тази наредба? Имитиране на дейност и загриженост!!! Колбасите се правят от месо и подправки - КРАЙ!!! Който влага нещо друго - му затварят фабриката и бизнеса!!! Не разбирам и много от хората в Габрово. В града има магазин за колбаси и хамон от Испания (сухи и само от месо) на цени по-ниски от съмнителните ни луканки, а те ще се избият да пазаруват от витрината в Кауфланд!!

"В кренвиршите ще трябва да има поне 50% месо..."?!?!??!?!?!?!? Мдааа, а сега има ли изобщо????? Както казва една комшийка - мойта котка кренвирши не яде, не знам защо! Ми щото е месоядна, бе!

Е-бати таша-кчето - тия ще вземат да открият и топлата вода скоро !

Просто ще сменят етикетите, а на проверяващите инспектори - както винаги по един плик. Обикновено се знае за проверките 1 седмица по-рано.

Яжте си боклуците!!!

Аз съм второ качество човек (нямам проблем да се самоопределя като такъв) и винаги съм се хранил с по нискокачествена храна и смятам, че дори и след тези промени трябва да се запази производството на евтини колбаси та дори и с различни наименования.

Нито колбаси,нито норма ще има.Вече никой не вярва в голи и фалшиви обещания.Все пак трябва да сложим нещо в тази уста според доходите,които са ни ги дали като подаяние.И ние знаем какво да ядем,ама всичко е "високо и кисело".Не харчете излишни пари за "подобрения".

Много тъпо изказване. Заради такива като теб мутрите ни заливат с боклуци! Щоти ги купувате да си "сложите нещо в устата"! Има много неща с които човек може да се храни - не е нужно да си затваря очите и да се самозаблуждава, че яде колбас! Като много добре знае, че месото е 10-20%! Купете си месо, размърдайте си задниците и си направете колбаси! И не ми обяснявайте, че нямате време! За здравето си ако нямате, за какво имате????

Голямо откритие няма що само дето професорката не казва с колко ще скочат цените и колко хора ще спрат съвсем да ядат месо...

Кило месо е по-евтино от кило колбас!!! Не са ли ви учили да смятате във втори клас? Купете си, сгответе си и яжте! Ама кой ще гледа тъпите реклами със "щастливите" семейства, нагъващи боклукчива "лионска" наденица в която има перушини, нишесте и какво ли още не!

Капитализъм

При това ДИВ!

pompai

Защо трябваше да измисляте стандарти -Стара Планина и други ,след като само лого по БДС и да се спазва е най -добре

pompai

Почнете стандартите от Тодор Живков и след това ги разваляйте пак.

Между другото БДС стандартите бяха премахнати през 1998 г. по времето на великия и неповторим И. Костов. Сигурно единственият мотив е бил, че е щом са от комунистическо време трябва да се ликвидират и резултатите от това далновидно решение ги сърбаме и сега.

И без това сте прасета, какво ви пука?

Трябва да има изискване и за кратуните на управляващите да имат минимум мозък!

Купих наложена баница от Била за 6лв, правена с палмово масло, соя, извара, оцветители, консерванти...да ве ЕПМ гадове, тровите народа с боклуци, а управляващите мутри се расождат по света..идиоти шибани.

ма що я купи?какво има вътре го пише и се вижда преди да купиш ?що сега плачеш

,,.... Традиционно немско блюдо – печена наденица „Метвурст“ с картофи и кисело зеле Баварска следобедна закуска от вайсвурст, хлебче и сладка горчица В различните страни има многобройни начини на смесване, пълнени и приготвяне на наденици. Само в Германия има над 1000 вида. Някои видове по популярни в България: Сурова наденица – приготвя се от свинско, телешко или смес от телешко и свинско месо, животински мазнини, сол, подправки. Приготвя се за консумация чрез варене (в супи, яхнии, капама и др.), печене на скара, печене във фурна и др.; Варени и варено-пушени (Македонска наденица, Варена наденица, Родопска наденица и мн. други) – приготвят се от свинско, телешко или смес от телешко и свинско месо, животински мазнини, сол, вода и подправки. След приготвянето на продукта, претърпява термична обработка до достигане на минимум 72°С в средата на наденицата. Това гарантира дълготрайност и безопасност на продукта за консумация. Технологията на производство на продукта допуска влагането на белтъчинни съставки (общо до 3% от масата на месните суровини) и въглехидратни съставки (общо до 1% от масата на месните суровини); Лионска наденица – произвежда се от телешко и свинско месо, сланина, вода, червен пипер и твърдо сирене; Карначета – произвеждат се от свинско месо, сланина, подправки и сол, като след смесване се пълнят в тънки животински черва. Предлага се в сурово състояние, подходящи са за печене на скара или във фурна; Италианска наденица – произвежда се от телешко и свинско месо (мин.85%), копър или анасон и сол. Метвурст – една от най-известните германски наденици, произвежда се по технология като сурово-пушен колбас (в оригиналния си вид е колбас за мазане), само от свинско месо, подправки, вода и готварска сол. Вайсвурст – традиционна баварска наденица, с бял цвят, произведена от много фино смляно телешко месо, сланина, магданоз, сол, джинджифил, лук, кардамон и лимон. Приготвят се като се потапят за около 15 минути във гореща (не вряща) вода и се поднасят на масата в купа, заедно с водата в която са приготвени, за да запазят максимално топли. При консумация обвивката от естествено черво се премахва (не се консумира); Кървавица – в България има няколко вида /като бахур, бумбар (от гр. μπουμπαρι) и др., които се произвеждат от прясно отцедена от заклано животно (прасе) кръв, месо (телешко, свинско), субпродукти (бял дроб, гръклян, сърце, черен дроб), лук, сол, черен пипер, бахар, варен ориз (влага се само в определени видове), кимион, карамфил, като след омесването се пълни в дебели свински или говежди черва. Зъвързаните в краищата кървавици се надупчват и варят. Могат да се консумират както топли, така и студени. В българската национална кухня се използват в приготвянето на различни ястия (със зрял боб, със зеле и др.); Колбасица – сръбска наденица, произведена от свинско месо, сланина, сол и подправки. Предлага се в сурово състояние и е подходяща за печене на скара;,,...???

потекоха ми лигите!

Българаските производители на храна са мутри, които лъжат безогледно и безнаказано потребителите, нито сиренето е сирене, кашкавала е истински, нито саламите, кремвиршите, надениците, пълни боклуци с палмово масло, боядисана сланина, млени кости, копита и сухожилия, със нишесте, картофи, Соя и какви ли нр гнусотии, при това на цени за истински храни, анатема, ДЕПМ на мутрите производители и властници, Тровите народа гадове шибани.

И за това ви трябваха 30 години , за да ви уват тъпите кратуни ли ??? Имам чувството , че сте некакви туземци от остров Тамбукту !!! Ми че то салама се прави от мисо а не от рециклирана тоалетна хартия !!!

Mда, вече изискването ще бъде да слагат поне малко месо

Моне се не мине година и хайде пак нови стандарти. Не стандартите са виновни а липсата на контрол и безхаберието на политици и администрация

Виртуални политици ..., виртуални колбаси...!!! Омлет без яйца...???

Радвай се народе, досега не ясно какво си ял, отсега ще ядеш минимум месо. Моя бивша колежка от БАН и професор по съшество, ни обясни веднъж, че тества кренвиршите с котката си. Ако тя ги яде значи в тях има месо и стават за ядене. :)

Така че "науката е слънце!" :D

Най-добре ще е ПЪЛНА ЗАБРАНА в млечните произведения да се добавя каквото и да било различно от мляко. Изрична забрана за ползване на палмово и др. мазнини в млечните продукти. Да се регламентира МАКСИМАЛНОТО съдържание на СОЛ в сиренето. Искам СИРЕНЕ, НЕ СОЛ! На саламите и кренвиршите изрично с ЕДЪР ШРИФТ да пише колко процента месо съдържа и колко е процента на мазнината. ЗАЩО? Защото всичките тлъстини ще ги пишат за месо! За това да се пише колко е мазнината.

консервантите са един вид добавки,но какво да кажем за овкусители,стабилизатори,оцветители,ароматизанти,подобрители,пълнежни маси,овкусители.. тях професорке,кой ги контролира ? кой контролира колко сланина и соев протеин,млечен протеин,... се влагат в иначе скъпите салами??

А защо в съседна Сърбия хубавото сиренце е между 6 и 8 лв кг обърнато в българска валута /има и по-евтино, но него не го пробвам/, а тук наподобяващото вкуса на съседското е по 14-15 лв? Защо саламите в съседна Сърбия и Румъния са много по-вкусни и наистина се усеща, че са с повечко вложено месо и то качествено. Като цена, ами близка, че дори и по-евтина от нашите. Ясно е, че тук е водеща алчността на производители и големите вериги. Търсят все по-голям марж печалба, нищо че е през трупа на все по-болния българин.

Мамицата ви де ба крадлива! И към децата нямате милост и ги храните с боклуци,за да имате пари с к..вите.Боклуци гадни!

И сега какво ? Веганите кучета ги яли :-)))

нишите юдове докараха света до тук, неграмотна работа

Пекнах си агнешки главички вчера, най вкусното месо.

на фурна а...с бяло вино или бира ? Викай де ...комшийте...

На фурна, пресни, 2 часа във вода и после на 180 градуса 2 часа в тавата завита във фолио. Направо се разпадат.

И с вино и с бира ги ям. Кога как дойде

вие нормални ли сте - аз незнам при социализма имало ли е такава дилема- във изделие което се прави от месо - да се разрешават буклуци и една част да е месо - хей младите - при социализма ядехме поне всичко качествено - вие сега ядете отрови и викате ура

Поне сам си признаваш , че не знаеш а всеизвестно е , че блаженни са вярващите и незнаещите , щото тяхно било царството небесно . Иначе да , ял си качество ама обикновено от трето надолу защото горните качества обикновено отиваха за износ , на безценица ама за валута . Тога маргарина се рекламираше като най-здравословната храна ако не помниш .

Ненавиждах социализма и сега не искам да си спомня за него, но само един пример ще дам. Имаше само един вид шпеков салам килограмът му беше 6 лева и 50 стотинки. Сега няма шпеков салам, който даже да наподобява вкуса му, а са сигурно над 300 производителите и марките салами в малката ни държавица. За какво говорим тогава? Пазарна икономика, свободна конкуренция и накрая ядем буквално боклуци да не се изразя и по-цинично.

Крилце или кълка. Филм който гледах преди 30 години. Тогава ми изглеждаше като научна фантастика.

Колбасите трябва да са от поне 98% месо и истинска сланина. Другото е измама.

Те доматите цъфнаха, ти салами искаш. На Гошо кучето умря вчера, ма не видях да го погребват...

При промишлените колбасите по магазините Консервата е задължителен но в хигиенните норми ... че то иначе какво ще стане - всички ще ходим насрани ... и да не бъркаме домашната пъстарма, наденица и филе елена примерно ... за троянската сланина да не говорим...

А като чуя и видя "Детки пастет" направо ми се гади. Имам внучки, отраснаха при нас. Ядат пастет, като са в тях, при нас НЕ.-

Като съм в България колбаси НЕ КУПУВАМ. Вземам си Телешки Шол ОТ СЕЛО, от познати и си правя пъстърма. Последният кремвирш сигурно съм го изял преди 10-на години. А свинското изобщо съм го отписал. Идин два пъте в годината на Коледа и Великден, колкото за пред масата.

"Норма минимум месо". Това кой идиот казва. Че колбаса е Месо минимум поне 80 процента, подправки и консервант. Това да не е Краставицата на Мирча Кришан - 99% процента вода. МЕСО, а не умрели кучета, както се подигравахме на Виетнамците. Че аз в Германия си купувам колбас от кварталния магазин - кеф ти със сланина, кеф ти без, кф ти изсушен, кеф ти мек, кеф ти сподправка, кеф ти без .. Ама то вкуса му е съвсем, съвсем друг ... е не като Лидъл за Българи и Румънци или Кауфланд ... нищо общо, ама изобщо...дет се вика Уригваш се на месо или както беше писал Ерих Мария във "Време да се живее, време да се мре" - Един Германец стоеше на прозореце на вагона Нагъваше сандвич и Пърдеше".. до с нашите колбаси а си пръднал, а си се насрал ...,

Никога, ама никога не яжте кренвирши, пастети, колбаси, месни консерви и други обработени продукти! Никой не е умрял от това, че не ги е ял. За достоверността на твърденията ми можете в ютуб нагледно да се насладите на методите на производство на тези тъй наречени храни. Не е сложно, проверете. Препоръчвам на слабонервните де си спестят гледката и да вярват на думите ми. Питате: Какво ще ядем? Ми как какво...Купувате си месо. Все още не се мъчат да правят ментета, проблем имат с кокалите, явно. А това какво е яло добичето, преди да го заколят е съвсем друга тема. Ако имате възможност, сами си правете храните - кисели млека, сирена....Луди ви правят тия от мандрите, от химикалите познават един-два. Мога дисертация да напиша за измекярите, дето ви тровят, ама....

Да, да, ние знаем, че 100 гр . салам се правят от 136 гр. месо.

Първо да спомена че не защитавам никой производител на колбаси. Те не заслужават това. Просто си направих една проста сметка. За никой от тях не е проблем да вложи в продуктите си само качествени суровини. Но какво следва. Знаем колко струва килограм месо. Прибавяме подправки, обвивка, консерванти, за съжаление тях не можем да ги избегнем, пътят от фабриката до трапезата ни е прекалено дълъг. Така, после слагаме разходите по производството, ток, поддръжка на машините, данъци евентуално, заплати ниски ниски ама и те оказват влияние.Да не забравим и да калкулираме печалбата за собственика, не че той ще пропусне. Дотук добре, имаме някаква цена на продукта но докато стигне до магазина той минава през двама трима прекупувача които си вземат съответната печалба. Ако приемем че производителят си носи стоката директно до магазина пак са разходи които се включват .

Защо не можем да избегнем консервантите? Защо запазването на цвета на месото е по-важен приоритет пред опазване общественото здраве?

Сам си суша месото, филе, врат, бут, че и плешка, става перфектно. И то без натриев нитрит. Ползвам счукан със захар чесън. Остава си червено докато се изяде. Но да не забравяме, че аз самият храня самия себе си. Не съм производител, търговец, или друг измекяр нещастен, дето не можеш го накара да си опита от продукцията. Не ми се говори.

Не говоря за консервантите които придават добър вид на продукта, а за тези които го предпазват от разваляне. У нас преди 89г.имаше три вида колбаси които свършваха до обяд. Сега в големите магазини има по десет вида колбаси от двадесет и повече производителя. Продават се в продължение на дни че и седмици. Как да стане без консервантите.

Защото това е бизнес. Кой би работил на загуба само и само да няма консерванти и оцветители? Само някой луд!

Значи по-добре да бъдат масови убийци на хора,но богати масови убийци? Всъщонст проблемапритяхе както с всичко ,няма контрол, закони и те си парвят кинти на черно,като наркопласъорите

За тях дали ще е валидно ? Защото, както знае обществото, те не са "колбас", а "подкуп"....Или в първи вариант- няма да има, а във вторият ще е с 100 % месо? Знам отговора. Не е нужно да ми обяснявате, че не вземам рушвети!!! Нямам хладилен склад- ето за това. Ако имах..... :)....можеше и да помисля, ама Тц. :)

дрън дрън на "професори ",които си нямат хал хабер от нещата

Що не контролирате и това палмово масло бе? Каквото и да купиш , всичко е супер гадно гадно с него - шоколади, кашкавал...ужас ..затова и инфарктите и инсултите зачестиха ужасяващо

След като отдавна е "ЗАБРАНЕНО". Какво още да му забранят? Други са въпросите: кой го разрешава, кой позволява и кой му се наслаждава

А бе добре е да ги задължат да описват точно какви са ги забъркали. Че саламите са рога и копита и боклуци ясно, поне да го пише. За каймата не се кахъря, месомелачка човек може да си купи за под 100 лева (нашата май беше към 70). Ей ти 100% месо в каймата.

К'во цъкате с език!?! Това е пазарната икономика, лъжи, мами, кради! Пак и отново ще ви лъжат, защото до сега сте търпяли безобразията ... Кръгли идиоти, протестирате против всичко останало а, за най важното ХРАНАТА мълчите като овце!

Страх ни е да се обадим, че вдигат съдържанието на месо в саламите!

Тебе те е страх от всичко. Не говориш, не псуваш, та даже вече си толкова тъпа овца, че дори не блееш. Мляко от теб не може да се издои. Защото си тъпа българска овца, а не палма, в "Палма де Майорка" или където и да е. Разбира се, хубаво е да бъдеш "дояща палма", но и "дойна палма" не е лошо.... А, ти си овца . :)

Стандарт за Тиквите ще имали ли?

Опашките, кожата, червата и крайниците нали са месо, какво искате.