Пет области в България са с най-висок риск за пътуващите да попаднат в пътно-транспортно произшествие с фатален изход, а най-вероятно е това да се случи в Софийска област. Това показва оценка на риска, подготвена от Института за пътна безопасност и базирана на данни от Гаранционния фонд, Асоциацията на застрахователите в България, НСИ и сайта на МВР. Използван е швейцарски стандарт, тъй като до този момент у нас няма приет стандарт за оценка на риска, посочиха от неправителствената организация.

Както се вижда от картата долу, освен в Софийска област, най-голям риск човек да стане участник в катастрофа, завършила със смърт, има в областите Ловеч, Русе, Варна и Пловдив. Най-малка е вероятността от подобен изход в Перник, Търговище, Ямбол, Шумен и Габрово.

Снимка: Институт за пътна безопасност

От Института за пътна безопасност посочват необходимостта да се установят и така наречените черни точки - места, на които стават най-често катастрофи с ранени и загинали. С помощта на Асоциацията на застрахователите са намерени над 1500 такива точки у нас. От организацията са определили и най-опасните места в отделните областни градове.

Най-опасните места в София

Снимка: Институт за пътна безопасност

 

Има ли кой да управлява риска от ПТП в България?

Това питат от Института за пътна безопасност и дават отрицателен отговор. Посочват, че преди 2 години е създадена Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата, която трябва да управлява риска от катастрофи, но няма такива правомощия. Не е изготвяна и оценка на риска, за разлика от съседката ни Гърция, където преди няколко дни е представена такава, заедно с екшън план за отстраняване на 7000 черни точки в цялата страна.