На 25 януари двама служители от Гранично полицейско управление - Ново село при обход на землището на Свиленград, в коритото на река Канаклийска, между два гранични репера, в къпинови храсти под изкуствено издигната дига, са открили осем платнени торби, тип "мешки", в които са установени 72 пакета с наркотично вещество, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Веднага на място са пристигнали разследващи екипи, като чантите са били иззети за анализ и установяване на количеството. При назначената и изготвена експертна справка е установено, че в торбите е съхранявано наркотично вещество - амфетамини, с бруто тегло 183.640 кг, на обща стойност 5 509 200 лева.

Започнали са процесуално - следствени и оперативни действия под наблюдението на Окръжна прокуратура - Хасково за издирване и установяване на лицата, имащи съпричастност към откритите наркотични вещества.

Образувано е досъдебно производство за пренасяне през границата на страната на наркотично вещество в особено големи размери. Случаят е особено тежък, по закон за такова престъпление е предвидено наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.