Няколко десетки граждани се събраха в градинката пред "Кристал" и отбелязаха 30-годишнината от протеста на "Екогласност". Александър Каракачанов, Деян Кюранов,  Еленко Божков, Красимир Кънев, Петър Стайков, Димитрина Петрова и още много други участници в митинга на "Екогласност" преди 30 години се събраха в гражданската инициатива под надслов "Да се гордеем с традицията на демократичното гражданско участие в България!

Вижте снимки >>

В емблематичната за София градинка на 26 октомври 1989 г. се проведе демонстрация на независимото сдружение "Екогласност". Активисти на движението се събраха, за да организират подписка на гражданите до Народното събрание за спиране на строителството на хидропроектите "Рила" и "Места".

Полицията (Държавна сигурност) се намесва, 22-ма души насила бяха качени в автобуси и закарани в Южния парк, мястото за което Столичният народен съвет (СНС) беше дал разрешение за демонстрацията. По това време в София паралелно се провежда Европейската среща по опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ).

Арестувани са около 30 души. Акцията в градинската пред "Кристал" е отразена от няколко чуждестранни кореспонденти, които по това време са у нас да отразят Европейската среща по опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа.

По-късно върхушката в Политбюро, както и в самата Държавна сигурност преценяват действията пред "Кристал" като излишни и неправилни, компрометирали управлението на БКП и допринесли за засилване на мирните протести на неформалните граждански организации. Оценката е, че тези действия са допринесли и за внасянето на петицията в Народното събрание на 3 ноември 1989 г., превърнало се в първото организирано мирно шествие срещу режима преди оттеглянето на Живков на 10 ноември 1989 г.