В Габрово се проведе четвъртият протест срещу агресията. Недоволството беше най-масовото досега, повече от 1000 души се събраха в центъра на града.

Протестът премина при засилено полицейско присъствие и без инциденти. От МВР увериха, че са взели всички необходими мерки, за да не се стига до ескалация на напрежението.

На трибуната говориха хора от протестиращите, които не са свързани с организации и партии. Те поставиха проблеми и изказаха недоволство от общинското и от държавното управление, свързани с бедността, обезлюдяването, безработицата и по-ефективни наказания срещу хулиганските прояви, предаде БТА. На площада се събираха подписи с искане за законодателни промени и за административни санкции, които заменят глобата с обществено полезен труд.

За пореден път протестиращите поискаха оставката на кмета Таня Христова.

Полицаи носеха жилетки "Антиконфликт". Служителите на реда свалиха каските си и щитовете си, а демонстрантите им отговориха с аплодисменти, предаде bTV.

На ключови места в града бяха разположени коли на жандармерията. На импровизирани пропускателни пунктове бяха проверявани идващите към мястото на протеста хора. Масови бяха проверките на автомобилите и пътуващите в тях граждани.

МВР е взело необходимите мерки, за да не се стига до грубо нарушаване на обществения ред в Габрово, съобщи на извънреден брифинг по-рано днес директорът на дирекция "Жандармерия" ст. комисар Красимир Добрев.

Няма сигнали за готвени провокации, отбеляза Красимир Добрев. По съобщена от него информация в протеста снощи са се включили 700-800 души. Не са регистрирани инциденти и груби хулигански прояви. Жалби за прекомерна употреба на физическа сила не са постъпвали, каза ст. комисар Добрев във връзка със сблъсъците между жандармерия и демонстранти в четвъртък вечерта.

"Ние не сме тук, за да нагнетим допълнително напрежението, а да осигурим нормален обществен ред и спокойствие на гражданите", подчерта той.

За запазване на спокойствието и реда в Габрово още веднъж призова кметът на Габрово Таня Христова. "Подобни теми да не се използват за политически цели. Това е изключително опасно", апелира тя.

Кметът призова институциите към предприемане на адекватни и навременни действия, а гражданите към здрав разум. Таня Христова също обяви готовност да подаде оставка. Тя отбеляза, че проблемът с ромите в Габрово е индикация за сериозните въпроси, които държавата трябва да разреши незабавно. 

Как започна всичко

Протестите в Габрово бяха провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в магазин в неделя вечер.

Недоволство сред протестиращите предизвикаха действията на жандармерията в четвъртък вечерта, когато пострадаха журналисти и една жена. Протестиращи се опитаха да нахлуят в следствието и да опожарят две къщи.

 

 

Ренета Енчева разказа, че в групата им имало 10-годишно дете. По време на сблъсъците го прегърнала, за да го защити и понесла удари от полицейски палки.

"Когато попитах защо ме удрят, казаха какво правиш там с детето. Носихме голямо знаме, взеха го и го хвърлиха на земята. Мисля, че полицията се опитва да наплаши хората, за да се откажат от протестите", каза тя.

Напрежението в Габрово доведе вчера до оставката на директора на областната полиция старши комисар Борислав Бончев, минути след като премиерът Бойко Борисов настоя директорът да освободи поста.

Районната прокуратура образува едно наказателно и три бързи производства след втория ден на протести. Бързите производства са срещу трима мъже, попречили на полицията да си свърши работата по време на протеста. Наказателното производство е за запалването на две къщи.

С аплодисменти и приятелско ръкостискане между полицаи и протестиращи приключи третата поредна вечер на недоволство в Габрово в петък вечерта.

"Взехме решение да свалим каските, щитовете, в знак на толерантност. И да покажем, че ние сме тук, не със сила да налагаме нещо, а просто да възвърнем няма и така свалихме напрежението", заяви Красимир Добрев, началник на жандармерията.