"Едно общество, когато няма закони, може да се самоунищожи, което не може да допускаме". Това заяви на извънреден брифинг в Габрово вицепремиерът Томислав Дончев, който беше специално изпратен в града заради възникналото напрежение.

"Не може да си позволяваме хаос, не може да си позволяваме да има заплахи за здравето и живота на който и да е български гражданин. Не може да си позволяваме да се руши, без значение кой го прави. Взели сме мерки във всички посоки, без да се съобразяваме с това кой какъв етнически произход има", категоричен бе Дончев, цитиран от БНР.

По думите му първата цел е да се успокои ситуацията и да се въведе ред на територията на общината. "Илюзия е, че след като това се случи, ще продължим по старому", категоричен бе вицепремиерът.

"Полицията и жандармерията не са тук да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са тук, за да пазят обществения ред. Ще стоя толкова, колкото е необходимо", зарече се вицепремиерът.

"Гневът на хората е справедлив", изтъкна Дончев. "Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това. Някои от тях вече са планирани, те са в ход", коментира той.

Той призна, че има проблем със събирането на глоби, имало случаи на глоби от над 10 хил. лв.

По въпроса за семейните помощи Дончев каза, че въпросът се разглежда в парламента.

Арестите - колко са и за какво

Четирима души са задържани след снощния 4-часов протест в Габрово. Това съобщи на извънредния брифинг главен комисар Христо Терзийски, директор на главна дирекция "Национална полиция".

"В централната градска част хората се бяха разделили на три лъча. Така се обособиха групи от млади граждани - на възраст между 20 и 25 години, които към 21-21.30 часа предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред", обясни той, цитиран от Нова.

Терзийски добави, че срещу три от задържаните лица ще бъдат образувани досъдебни производства. Докладвани са на дежурен прокурор в Районната прокуратура в Габрово. Четвъртият е задържан заради липса на лични документи.

"Около 23.30 ч. са задържани четири лица за проверка за възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. По този случай също ще бъде образувано досъдебно производство. Извършен е оглед на местопрестъплението тази сутрин", заяви още Терзийски.

Виновни ли са общинските власти

Извършват се масови проверки по адрес на регистрация, които ще продължат безсрочно, заяви по време на брифинга кметът на Габрово Таня Христова. Тя предложи законодателна промяна, която да позволи да се налагат административни наказания, полагане на принудителен труд, с които да се замени санкцията глоба. 

Държавата трябва да ни предостави достатъчно правомощия, за да можем ние не само да констатираме проблеми, но и да имаме и контролни функции. Това каза пред БНР Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ), във връзка с напрежението в Габрово.

"Общината няма почти никакви механизми да реагира - нито да задържи нарушител, нито дори да му поиска лична карта. Не можем да правим сами проверки дори за адресна регистрация, без на тези проверки да присъства полицай. Нашите служители нямат право да изискват лични документи. Нямаме такава общинска полиция, каквато има в повечето западни държави и други европейски държави", обясни Георгиева.

По въпроса за самонастаняването отново имаме ограничени правомощия, отбеляза тя. "Не приемаме подобни упреци, че гледаме ситуацията отстрани", категорична е Георгиева.