Възрастна пациентка беше оперирана по спешност в Бургас от разкъсване на аортата чрез т. нар. инвазивна интервенция. Това стана за пръв път в Многопрофилната кардиоболница за активно лечение в града, съобщи БНТ.

Аортата на 74-годишната пациентка е била разкъсана на две места и инвазивната интервенция е извършена по спешност. Този метод няма алтернатива и с него е спасен животът на Ирина Максакова. Само два часа след манипулацията пациентката диша сама и е в пълно съзнание.

"Кога ще ходя на дискотека? Ами след ден-два съм вече готова, заминавам", шегува се Ирина Максакова.

Началникът на клиниката по кардиохирургия поясни, че разкъсаната част от аортата се покрива с вътрешни стентове, а интервенцията се извършва само чрез един малък разрез в областта на бедрото.

Проф. Владимир Данов, началник на клиниката: Този метод вече навлиза в нашата редовна клинична практика. С това завършваме цялостния спектър както на кардиохирургичните операции, така и на минимално инвазивните кардиологични интервенции, които по цял свят се правят и в момента са стандартни за всички клиники в Европа и света.

Доц. Николай Димитров-инвазивен кардиолог: Тук идват с направлението, с което идват всички хора, без значение колко получава и на какви години е.

Бургаската кардиоболница прилага успешно световната добра медицинска практика, а кардиохирурзи, инвазивни кардиолози и анестезиолози са готови да реагират при спешни случаи на пациенти със сърдечно съдови проблеми.