Близо 100 семейства от жилищен блок в столичния квартал "Обеля" се страхуват за живота си заради свой съсед, който пали асансьорите, предава NOVA.

За палежа тече разследване, но докато резултати и мерки от институциите още се чакат, мъжът продължава със заплахи за убийство и чупене на коли.

"Той винаги е гледал в земята, винаги ходи с шапка, бърза походка", разказват съседи.

"Много пъти съм го чувала да казва на своята майка, че оттук жива няма да излезе, че ще я убие. Когато той запали асансьорите, аз го видях със собствените си очи и побягнах", споделя свидетелка.

"Отвътре се чу как казва: "Ще взема ножа и ще ги изколя тия". Това е психически тормоз - дни, месеци наред", казва друг съсед.

Полицията и пожарната познават добре този адрес, наричан "блока на страха" в "Обеля".

"На два-три пъти го засичам - пред мен се качва, слиза от асансьора и копчетата горят. Пъха салфетки и ги пали. След това запали долу таблото с кабелите на всички телевизии. Ако не е бил комшията от първия етаж, сме щели да изгорим като факли", казва Ангел Илиев.

"Пожарникарите ни казаха, че това е човек, склонен да тръгне по етажите и да пали. И вече това ни беше достатъчно да останем пред блока. Бяхме се евакуирали", казва Ивета Петрова.

Мъжът е задържан от полицията 2 пъти за няколко часа и отново пускан. Според съседи това го озлобява още повече.

Райчо Стоименов разказва, че около месец, след като запалил асансьорите, въпросният съсед започнал да ги заплашва в близкия магазин.

"Сега ще видите какво ще се случи, ще ви наръгам, ще ви запаля, идиоти, целият блок ще изгори, ще ви лежа". Тръгна към мен с бърза стъпка да тича и аз в паниката си реших да не му отвръщам, а да се прибера в магазина. И започна - "ще те убия, ще видиш какво ще стане, ще ви запаля", разказва Стоименов.

След сигнал до 112 полиция идва на мястото, претърсва мъжа, открива нож в него и го разпитва.

Полицията казва, че не може да направи нищо - пуска го да се прибере в дома си. Мъжът продължава да се разхожда - необезпокояван. Всяка сутрин като дребно напомняне някой съсед намира по колата си "изненада".

Екип на телевизията е потърсил и отговор от полицията - защо органите на реда оставят мъжа на свобода.

"Ние не можем да лишаваме от свобода хора въпреки очакванията на обществото, че полицията може да го прави. Ако има елемент на подценяване, но това е много субективно, доколкото всеки човек в даден момент може да подцени определена ситуация. Претоварването, огромната бумащина, един редови полицай, каквито в случая се явяват кварталните, е смачкан. Смачкан от задължения. Някои от тях, откровено мога да кажа, непривични и безсмислени, което пречи пък той да е пълноценен в останалата си работа. Ще ви дам съвсем прост пример - 91 закона в държавата ни принуждават да извършваме, ще го нарека услуги, на други министерства и държавни агенции. Аз не смятам, че това е нормално, при положение, че всички тези агенции и министерства разполагат с щатни служители, които са призвани да извършват точно това, което ни се разпорежда ние да извършваме вместо тях", заяви Илия Кузманов, Синдикална федерация на служителите в МВР.

Според адвокат Георги Радков липсата на резултат обезверява гражданите, че нищо не може да се случи. И те не подават повече сигнали, не съдействат на органите на реда, а пък самият извършител се окуражава.