Седмият модернизиран Су-25 беше доставен днес, около 13:00 часа в авиобаза Безмер. Това е предпоследният самолет от общо осем Су-25, предвидени за ремонт, модернизация и удължаване на ресурса в беларуското предприятие "558-ми авиоремонтен завод".

Това съобщиха от Министерство на отбраната. 

Очаква се през февруари тази година да пристигне и последният 8-и щурмовак от Беларус, съгласно договорените срокове между двете страни.

Припомняме, че ремонтът на самолетите започна през август 2019 година. За тази цел правителството осигури 82,510 милиона лева на Министерство на отбраната.

Тогава премиерът Борисов заяви, че ремонтът на самолетите ще позволи възстановяване на летателната им годност и запазване на придобитите отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет.

В края на юли 2019 г. с гласуване в парламента стана ясно, че Министерството на икономиката няма да има решаващо влияние при сделката за ремонта на двигателите на руските самолети Су-25. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за забрана на химическото оръжие и контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори.