"За" предложението гласуваха 8 от съдебните кадровици, нито един не беше против, предаде БНР.

Най-тежкото дисциплинарно наказание е резултат от четири предложения за наказание на Пенчева през последната година и половина - по едно на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на съдебния инспекторат, и две от ръководителя на Градския съд Калоян Топалов.

Преди две седмици Пенчева беше временно отстранена от длъжност три месеца. Това наложи в СГС да бъде създадена организация за изземването на всички търговски и частни граждански дела, по които тя е трябвало да работи и те да бъдат преразпределени между всички 22 съдии в Търговското отделение на съда.

Самата тя подаде молба за напускане.

Решението на ВСС да я отстрани от длъжност обаче предизвика напрежение в Градския съд, съобщи "Правен свят". В позиция на съда беше заявено, че отстраняването ѝ всъщност е добре дошло за нея, защото след като подаде оставка, вече нищо няма да я задължи да изпише над 400-те си висящи търговски дела и да се произнесе по още 130 частни жалби на неин доклад.

Казусът с Елка Пенчева е първият след решението на Конституционния съд, с което бе отменен чл. 166, ал. 3 от Закона за съдебната власт, според който съдия, срещу когото има висящо дисциплинарно производство, не може да напусне системата. С него по всяка вероятност ще се занимае Върховният административен съд.