КТ "Подкрепа" призовава работодателя на медицинската сестра Мая Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да предложи нов трудов договор без изпитателен срок. Това се посочва в становище на синдиката във връзка с уволнението от "Аджибадем Сити Клиник болница Токуда" на Илиева.

Мая Илиева беше дисциплинарното уволнена от болница "Токуда". Тя беше инициатор на протестите на медицинските специалисти. Илиева заяви, че ще потърси правата си в съда, защото по думите на медицинската сестра тя е уволнена неправомерна, заради протестите и синдикалната й дейност.

Според Конфедерацията това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. "Въпреки че Илиева не е член на нашия синдикат, ние считаме, че подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи", се посочва още в становището.

КТ "Подкрепа" заявява, че синдикалната дейност се състои именно в това - да се бориш всекидневно срещу нарушенията на трудовото законодателство и за подобряване на условията на труд. Според Конфедерацията е очаквано работодателят да търси начин да се отърве от такъв служител, особено с оглед на огласените факти, че Илиева е предизвиквала неколкократно проверки в болницата, в която работи. Водила е съдебни дела и е печелила такива, допълват от КТ "Подкрепа".

"Когато в страната липсват над 30 000 медицински сестри, когато те масово емигрират, за да търсят достойно заплащане и уважение на труда си в чужди държави, всички заедно трябва да положим усилия да ги задържим в страната. Не като издигаме стени и налагаме забрани, не като уволняваме всеки, който се бори за подобряване на условията, а като ги мотивираме да останат тук и да се грижат за нашите болни деца и родители. В противен случай българските граждани ще продължат да напускат страната", допълват от КТ "Подкрепа".

Само преди дни от КНСБ отказаха подкрепа на Мая Илиева. Според синдиката медицинската сестра Мая Илиева е нарушила на няколко пъти устава на собствения си синдикат и затова той ясно се разграничи от нея.

Освен това тя участва в регистрацията на организация с нестопанска цел с идеята на придобие право на представителна синдикална организация. А според устава на федерацията основен член не може да членува в други национални и регионални организации.

По данни на синдиката медицинската сестра е член на ФСЗ към КНСБ от 2012 г. Всички дела, които тя води през това време, повечето от които лични, са със съдействието на юриста на федерацията. През целия период Илиева е получавала помощ от служителите на ФСЗ при срещите и преговорите с работодателя за сключване на колективен трудов договор.

Днес на протеста на медицинските сестри пред болница Токуда бе омбудсманът Мая Манолова, която защити Илиева и обеща Закон за съсловните организации на медицинските сестри.