Родители от столичния квартал "Борово" се оплакват от неподдържани зелени площи в района, като по думите им на места тревата е висока близо два метра. 

Въпреки че живеещите там подават множество сигнали до различни институции резултат по думите им няма. 

"Тревата не е косена тази година в квартал "Борово" и в целия район "Красно село". В други столични райони се коси за втори или трети път. Тревата е висока над 2 метра, това не бива да се случва в жилищен район", коментира пред БНТ Атанас Цветанов, който живее в квартал "Борово".

Докато чакат реакция от общината, много местни жители вече са предприели косене със собствени сили и средства. Пред блок 10 в "Борово" те са почистили една от градинките, за да има място, на което децата им да играят. 

Васил Живков казва, че това "нито е добро, нито устойчиво решение". Безпокойството на родителите е свързано основно с опасността от кърлежи и змии във високата трева. 

"Апелирам ръководството на Община "Красно село" да си свършат работата и да окосят час по-скоро тревата в целия район, не само пред нашия блок", призова Атанас Цветанов. 

Пред БНТ районният кмет арх. Румен Русев е казал, че от миналия четвъртък в "Красно село" косенето е започнало.

Оплакването на жителите на "Борово" идва на фона на сигналите от педиатри в София за бум на ухапаните от кръжели деца, като в един от случаите ставало дума за 10 кръвосмучещи насекоми, открити по тялото на 4-годишно дете.

В същото време днес съветникът по здравните въпроси на Столична община проф. Тодор Кантарджиев съобщи пред БНР, че случаите на ухапани от кърлежи се увеличават. 

"Важно е да направим три неща. Първо - да не пренасят много болести. Второ - веднага да бъде свален кърлежът. Трето - веднага да бъде направена профилактика - еднократно взимане на доза антибиотик, за да се намали възможността да се развие инфекцията", съветва инфекционистът. 

Увеличаване на случите на Лаймска болест, за щастие, няма - 30 са от началото на годината, 5 са случаите на Марсилска треска. 

Съветът на проф. Кантарджиев е след игра в тревните площи децата да бъдат щателно проверявани. В случай, че имат кърлеж и той бъде отстранен, на мястото не се поставя йод, а се наблюдава за зачервяване, подуване или друга реакция. Не е необходима и инжекция за тетанус, каквато се препоръчва в някои болнични заведения, категоричен е професорът. 

Относно другите предизвикателства за здравето - вирусите, проф. Кантарджиев каза, че типично е за тази година да се повтаря разболяване от един и същи патоген. 

"Зимните вируси ни съсипаха тази година с повтарянията. Продължават тези инфекции и ще продължат, докато не се подобри времето", коментира той. По думите му със затоплянето на времето ще започнат и стомашно-чревни инфекции. Случаите на хепатит се увеличават в края на пролетта, каза още проф. Кантарджиев. Като превенция той отново препоръча добра хигиена на ръцете и комуникациите.