Със 137 милиона лева е увеличен бюджетът на министерството на отбраната за следващата година. Новината съобщи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков по време на финалния етап от тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар- 2018", което се проведе на полигона "Корен" край Хасково.

Така заедно с парите за модернизация, общите разходи за отбрана в Републиканския бюджет догодина ще достигат 1 милиард и 820 милиона лева, съобщи bTV.

Средствата ще позволят попълване на редиците с още 800 армейци и модернизация на танковете Т-72 и артилерията.

Впечатлен съм от всички участници, видяхме професионално ръководство, синхрон и добро взаимодействие на формированията в състава на усиления батальон, каза Анатолий Величков, след като наблюдава заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар - 2018 г.".

Снимка: МО

В учението участваха военнослужещи от 42-ри механизиран батальон, с командир подполковник Ивайло Иванов, от състава на Втора механизирана бригада и придадените към батальона формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Те изпълниха задачи, свързани със заемане, инженерно оборудване и маскировка на район за отбрана, водене на отбранителни бойни действия, извикване огъня на артилерията и авиацията, оказване на медицинска помощ, включваща извличане на ранени от бойното поле, оказване на долекарска помощ и извършване на медицинска евакуация със санитарни автомобили и подготовка за последваща евакуация, маньовър със сили и средства и др.

Висока оценка на достигнатото ниво на подготовка на участниците в "Ответен удар - 2018" даде и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. "Колегите са се постарали, отлично са подготвени, отлично представяне, демонстрираха висок дух и професионализъм", каза той.

Снимка: МО

В тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар - 2018" участваха около 700 военнослужещи и над 190 единици бойна и специална техника от състава на Втора механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен, огнеметно-димов взвод от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология - Мусачево, взвод за сигнално разузнаване и електронна война, курсанти от Националния военен университет "Васил Левски", както и военнослужещи и летателна техника от Военновъздушните сили.

Целта на учението бе да се повиши подготовката и да се усъвършенства взаимодействието на участващите формирования при изпълнение на задачи в отбранителна операция.