"Повече от скандално е, че на територията на УНСС, наричан често "Българския Харвард", и през 2012 г. продължава гордо да се извисява бюст-паметник на човека, който призоваваше за световна комунистическа революция и насилствено премахване на частната собственост, категорични са активистите на гражданското сдружение", заявяват от сдружението, цитирано от БГНЕС.

По закон висшето образование у нас отдавна би трябвало да е деполитизирано, припомнят майките. А това ще рече, че мястото на гранитния паметник на автора на "Манифест на комунистическата партия", който настояваше за изкореняване на религията и се обявяваше за премахване на традиционното семейство, апелираше да бъде експроприирана поземлената собственост и искаше да бъде премахнато и правото на наследство, очевидно не може да е в двора на уважаван държавен вуз, още повече с икономически профил, убедени са в сдружението.

"На младите хора, които влизат в УНСС с надеждата да получат модерно европейско образование, би трябвало да им се обяснява, че последователите на Карл Маркс в опитите си да приложат на практика идеите му в първата половина на 20-и век установиха жестоки тоталитарни режими, в които комунизмът бе официална държавна идеология, налагана с масово насилие и репресии, чрез унищожаване на опозиционните партии, с насилствена промяна на формата на собственост и формирането на нов политически елит, чиято цел бе оставането на власт с всички средства", отбелязват от сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".
Вместо това обаче студентите в УНСС са свидетели как всяка пролет пред паметника на К. Маркс в двора на вуза им се поднасят цветя – както на рождения ден на Карл Маркс – 5 май, така също и на патронния празник на УНСС – 21 май, а информациите за почестите, които се оказват на основоположника на комунизма, се публикуват със снимков материал и във вестника на УНСС.

"Но ако за държава като КНДР например е допустимо и разбираемо в университетите им да се издигат паметници на идеолози на комунизма, то за страна като България, в която демокрацията дойде още през ноември 1989 г., тази ретроградна и отречена практика от епохата на култа към личността вече не би трябвало да има място", подчертават от сдружението. Те и предлагат още до края на лятото бюстът на Карл Маркс да бъде преместен от двора на УНСС в Музея на социалистическото изкуство до столичния КАТ.

Същевременно от сдружението на майките продължават да настояват да бъде спазено и даденото още през март т.г. обещание от ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. д. ик. н. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя на една от най-посещаваните чалготеки в Студентски град "Ориент 33″, намираща се в имот на УНСС, което на практика така и не е изпълнено и до днес. В тази връзка от сдружението предлагат просветното министерство да инициира затварянето по график на чалготеките в Студентски град, които са настанени в имоти на държавни университети в нарушение на Закона за висшето образование.

"Разумно е да се помисли и за намаляване на държавната субсидия за 2013 г. поне с 15 на сто за тези държавни университети, ректорите на които продължават да отдават свои помещения под наем за чалга кръчми и ресторанти, тъй като тази държавна материална база не се ползва от академичните ръководства за нуждите за образователната и научноизследователската дейност и очевидно не им е необходима", допълват от сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Преди няколко месеца полицията регистрира няколко случая, завършили с кървава разправа в общежития в Студенски град, което предизвика бурна обществена реакция.