Днес, 25 март в 20:30 часа, УниКредит ще изгаси светлините за 60 минути в 35 от своите сгради, във всички дванадесет страни от групата, като по този начин ще отбележи шестнадесета поредна година в подкрепа на Часът на Земята.

От самото си начало през 2007 г. Часът на Земята, инициатива на Световния фонд за дивата природа (WWF), е популярен с акта на изключване на осветлението, като по този начин хора от цял свят изразяват своята подкрепа за планетата и повишаването на осведомеността за проблемите на околната среда.

Тази година обаче Часът на Земята разширява фокуса си извън акта на изключване на осветлението. С призива "Изгаси. Подари един час на Земята", фондация WWF ще използва инициативата, за да подчертае значението на природата в Европа и да насочи вниманието към възстановяването ѝ.

снимка: УниКредит Булбанк

Фиона Мелроуз, директор на "Стратегия & ESG" на групата УниКредит коментира: "Всяка година се включваме в инициативата Часът на Земята, като ясен знак за усилията ни в подкрепа на устойчивостта и предприемането на конкретни действия срещу климатичните промени. Темата за ESG остава в основата на всичко, което правим. Всъщност, наскоро публикувахме нашите цели за нулеви въглеродни емисии, свързани с най-въглеродно наситените сектори, за 2030: Петрол & Газ, Електропроизводство и Автомобили. Също така определихме основните стъпки на групата в постигането на нулеви емисии до 2030 г., като оптимизираме пространствата си, енергийната ефективност, електроенергията от възобновяеми източници и трансформацията на отоплителните системи."

В УниКредит сме фокусирани върху постигането на позитивен и устойчив преход към зелена енергия, който е с възможно най-малкия негативен ефект върху хората и планетата.

Ние работим в посока ограничаване на отпечатъка ни върху околн

снимка: УниКредит Булбанк

ата среда, като произвеждаме електроенергия от възобновяеми източници, подобряваме енергийната ефективност на пространствата си, подкрепяме екипа си с по-устойчиви възможности за мобилност и използваме доставчици с екологични решения. Този подход е подкрепен и от прилагането на системи за управление на околната среда, които прилагаме в цялата група.

Като ясен знак, че принципите на ESG са основополагащи за нашия бизнес и култура, ние се присъединихме към Принципите за отговорно банкиране (включително ангажимента на PRB за финансово здраве и приобщаване), мрежата на фондация Ellen MacArthur, ангажирана с кръговата икономика, и сме се регистрирали към принципите на Sustainable STEEL and Finance for Biodiversity Pledge като първата банка от Италия на COP15.

УниКредит Булбанк от началото на 2022 г. изключва осветлението на рекламните табели на двете централни сгради на банката в София на площад Света Неделя № 7 и ул. Гюешево № 14 в часовете от 23:30 до 5:00 ч. В инициативата Часът на Земята за поредна година в България ще се включат колеги и офиси на финансовата институция в пет различни града: София, Пловдив, Плевен, Бургас и Стара Загора.

 

 * съдържание на Уникредит