В Плевен извършиха уникална операция - хирурзи от Университетската болница "Д-р Георги Странски" отстраниха 26-килограмов тумор от корема на 57-годишен пациент, съобщи БНР.

Изключително сложната операция е протекла над пет часа. Хирурзите д-р Кирил Недялков, д-р Ивайло Пресолски и д-р Васил Димитров, както и анестезиолозите д-р Силвия Йолова и д-р Доцински, извършват сложната процедура по изваждането на тумора. Образуванието е притискало големите кръвоносни съдове в корема, а пациентът е бил със сериозно затруднение в дишането и отоци по долните крайници.

Всички коремни органи са били под диафрагмата в продължение на години.

"Основните сериозни оплаквания са с давност от поне две години, но не се знае точно от колко време туморът е се развивал и е достигнал до тези гигантски размери", обясняват медиците.

До операцията се стига след преглед на пациента от д-р Илко Костурков, гастроентеролог в МБАЛ "Иван Рилски" в Горна Оряховица, който го насочва по спешност в Плевен. По думите на д-р Ивайло Пресолски, в своята 40-годишна практика не е виждал толкова голямо образувание. "След операцията, извършена миналата седмица, пациентът се възстановява добре в Университетската болница "Д-р Георги Странски".