Умъртвяването на животните в Шарково ще продължи, реши Кризисният щаб заради чумата след извънредно заседание. Министрите на земеделието и вътрешните работи обясниха, че се предприемат всички необходими мерки, за да не се разпространява чумата.

Относно ситуацията и напрежението в Болярово от щаба са решили да сменят ветеринарните лекари - новият екип трябва да вземе втора проба за изследване, съобщи БНТ.

Експертната мисия на Европейската комисия, която е посетила страната ни тази седмица, обяви по-рано, че чума няма съмнения за това, че има чума по дребните преживни животни има в България, а мерките, които Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е предприела, са в съответствие със законодателството на ЕС.

Чумата по дребните преживни животни е опасно, бързо разпространяващо се заболяване, а бързината на изпълнение на мерки за евтаназия на животните в огнищата и регулиране на движението на хора, животни и продукти от тях е от съществено значение. Всяко забавяне и/или действия, които противопоставят изпълнението им е предпоставка за разпространение и поява на нови огнища, посочват представителите на ЕК, цитирани от Министерството на земеделието.

България е на фронтовата линия на ЕС и по отношение на опазване на здравето на животните в страната и ЕС е ключов играч. Всички държави членки на ЕС са насочили поглед в действията на страната ни и разчитат на мерките и изпълнението им с оглед за опазване здравето на животните и ограничаване инфекцията, допълниха от пресслужбата.