Повод за новите надписи е решението на горната камара на руския парламент да даде с пълно единодушие разрешение на Владимир Путин да нахлуе в Украйна.

Миналата седмица Паметникът на съветската армия осъмна с надпис "Слава на Украйна". И тогава акцията беше провокирана от събитията в Украйна след поредния критичен ден в Киев точно преди седмица, когато на практика Източна Украйна обяви, че се отцепва, а в западната част на страната президентът Виктор Янукович беше свален от власт. На фронталната част на паметника надписите от миналата седмица, изрисувани със спрей, гласяха "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях беше нарисувано украинско знаме. Една от фигурите на войниците от скулптурните композиции от двете страни на постамента пък беше боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

Днес надписът е червен, като освен "Долу ръцете от Украйна", е зачертано с "Х" посвещението на паметника, пише "Дневник".

Миналата седмица, след изрисуването на Паметника на съветската армия, Москва реагира остро. Министерството на външните работи на Русия изрази дълбокото си възмущение от поредния случай на вандалщина към Паметника на съветската армия в София.

Това е поредният случай в рамките на по-малко от две години, когато паметникът в центъра на столицата бива оцветен по различни начини. Първият беше акцията "В крак с времето", когато скулптурните композиции бяха превърнати в популярни герои от комикс поредици. Другото запомнящо се превъплъщение беше по повод годишнината от нахлуването на съветските войски в Прага. Тогава паметникът беше боядисан в розово и с надпис на чешки за извинение.

Паметникът "Братска могила" преобразен като Пижо и Пенда