Това става ясно от решението на съда, предаде БТА.

Делото бе образувано по жалба на Циганов, с която той води дело срещу отмяната на гражданството му. ВАС казва в мотивите си, че вицепрезидентът Ангел Марин се е позовал на указа от първия мандат. В този случай, след избирането му за президент, Първанов е възложил на Марин да упражнява тези правомощия без да е определил краен срок за това.

"Мандатът на президента и вицепрезидента е приключил на 23 януари 2007 г., след което същите лица са продължили да изпълняват тези длъжности за втори мандат", пише ВАС в мотивите си. Магистратите допълват, че основавайки се на делегираните му правомощия, Ангел Марин е отменил натурализацията на Циганов.

"Пред съда е оспорена законосъобразността на един указ, издаден не на самостоятелно основание от вицепрезидента, без да е оправомощен от президента, а на указ, издаден на основание закона за българското гражданство от вицепрезидента", аргументира се още ВАС.

Името на Константин Циганов нашумя неотдавна, когато в. "Галерия" публикува негова снимка на футболен мач заедно с Бойко Борисов от 2008 година, когато беше кмет на София. Циганов е бос на руската престъпна групировка „Уралмаш“ и е издирван от руските власти от 2003 г. През 2011 г. той е експулсиран от България. Попитан от опизицията, вътрешният министър Цветан Цветанов отрече в парламента премиерът да се е срещал с руски мафиот. "МВР не осъществява контрол на всички играчи на терена", заяви вицепремиерът.