Това съветва експертът във Водно-спасителната служба към БЧК Борис Захариев по повод няколкото случая на удавяне в последните седмици.

"Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, дори водата да ви е до кръста, а още по-лошо, ако е до гърди, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето. 80% от опасните спонтанно възникващи мъртви вълнения по никакъв начин визуално не се проявяват", коментира той Дарик радио.

По думите му хората трябва да ходят на тези плажове, където има спасители, макар да се оказва доста примамлива ситуацията, в която се търсят по-спокойни места.

Друга ситуацията е, когато спасителите напуснат своето работно място и хората решават, че тогава ще се възползват от момента на свободата да са във водата, което им изиграва лоша шега, добавя Захариев.

Тъй като това се случва най-често със слаби плувци или с такива, които не умеят да плуват, повлечени са от това течение и се получава така, че те попадат на места, където няма дъно под краката им. Онези, пък, които все пак имат някакви плувни умения, се опитват да се борят с течението, което не е добре. Идеята е, че те трябва да се отпуснат на водата, да станат в максимална плаваемост, тъй като когато тялото е перпендикулярно надолу, има по-голямо съпротивление и по този начин течението носи човека по-бързо. Когато успее да легне на повърхността на водата, плувецът има възможност да преодолее това течение, но не да се бори срещу него", съветва още Захариев.

По думите му не е задължително да се излезе там, откъдето е влязъл човекът, може да излезе отстрани на плажа, само не трябва да го обзема паника, защото тя играе лоша шега. Когато човек изпадне в паника, започва да губи контрол върху действията си и не съумява да запази това спокойствие, което му е необходимо в случая, коментира той.

Основният му съвет е: излиза се встрани от течението, целта е невинаги да излезем на мястото, където сме влезли. Важното е хората да излязат от това течение, за да могат да го преодолеят, казва Борис Захариев.