Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" проучи мнението на българските учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние.

71,2 процента срещу 28,8 процента от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиалния етап, а 65,8 процента - биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020 г., съобщават от синдиката.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена. Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини.

"Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и че именно там са инкубаторите на заразата COVID-19. Това, разбира се е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит. Именно затова 71,2 процент от респондентите учители смятат, че образователните институции крият опасност от зараза", заявяват от синдиката.

И коментират, че "разбира се, това не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ".

"Вероятно има забрана на министъра на здравеопазването, регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици, а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-ата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране", заявяват от учителския синдикат.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат учителите, които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В посочения брой учители не влизат и тези, които са болни от други болести. "Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук, ръководствата на образователните институции са в огромно затруднение да осигурят замествания, дори и при 10 на сто от болни учители, затова дистанционният режим е единственият изход", посочват от синдиката.

И информират, че за началния етап 53,1 процента срещу 46,9 процента от анкетираните учители смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът - 56,5 на сто, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9 процента от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Разбира се, присъственото обучение в начален етап и в предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието, но, за да продължи да работи образователната система е необходим финансов ресурс и банка с учители или студенти, които да заместват. Но това засега не е в наличност. Натоварването на българските учители, поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70 процента. В момента качеството на образованието и съхраняването на учителите и директорите е поставено на карта, заявяват от синдиката.

Според него остават проблемите с липсата на дигитални средства и с дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2 процента от българските учители.

Синдикатът "Образование", с председател д-р Юлиян Петров, пледира да се пази живота и здравето на българските учители, и да спрат да се пренатоварват при сегашния непланиран режим на организация на образователната система.

За още двама учители - този път от СУ "В. Левски" в Опака бе съобщено, че са починали през последната седмица. Това са преподавателите Румяна Георгиева /49 г./ и Диян Йорданов /43 г./.

Новината съобщи за БТА директорът Борислав Борисов. Училищното ръководство е предприело нужните действия за справяне със ситуацията, съобразно противоепидемичните мерки.

При Георгиева, която е била диабетичка, има положителен PCR-тест от 30 октомври. Причината за смъртта и е усложнение от коронавирусната инфекция.

Йорданов също е имал грипоподобни симптоми, но не си е правил тест, допълни още директорът. По думите му педагогическият екип е притеснен. Стрес има и сред учениците и техните семейства.

Днес специализирана фирма ще извърши крайна дезинфекция в учебното заведение. За успокоение и сред възпитаниците на училището и на родителската общност директорът е поискал от Министерството на образованието и науката от утре да се премине към обучение в електронна среда от разстояние. Вече има потвърждение за учениците от 5-7 клас, очаква се и за най-малките - 1-4 клас.

В СУ - Опака работят общо 24 души педагогически персонал. Към днешна дата има един с коронавирус /диагностициран на 31 октомври/ и деветима отсъстващи заради грипоподобни симптоми.

Първи случай на починал учител бе регистриран в Попово. Преподавателката по английски език в Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост /ПГТЛП/ Павлина Станева е изгубила битката с болестта, каза за БТА директорът на учебното заведение Каролина Христова-Маркова.

От 19 октомври 51-годишната учителка е била в отпуск по болест, заради респираторни проблеми. Пет дни се е лекувала вкъщи, а след това е приета в болница, където е починала в края на октомври. Развилото се бързо заболяване вся смут сред колегите, не липсва и страх, коментира Маркова.

По думите й, от училището има още десет преподаватели, които са в болнични; сред тях и двама с доказан COVID-19. Ръководството е срещнало временни трудности и с осигуряването на заместници.

В учебното заведение се спазват противоепидемичните мерки, предвид пандемичната обстановка. През тази година в него учат 305 младежи, които в момента са на обучение в електронна среда от разстояние.