14 млн. лева ще бъдат отпуснати по бюджети на училищата за закупуването на 16 000 преносими компютри. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг пред журналисти в Министерски съвет след края на днешното правителствено заседание.

Той уточни, че 12 000 броя ще са за ученици и 4 000 за учители. Това са средства от бюджета, с които училищата ще закупят тези преносими компютри.

Преносими компютри ще бъдат използвани за електронно обучение, както от разстояние при карантиниране на ученици или затваряне на училищата. Те ще бъдат използвани най-вече и за обучение в класните стаи. Във всяка една класна стая учителят трябва да има възможност за осъществяването на електронно обучение за работа с електронен дневник, добави образователният министър.

Той съобщи в отговор на журналистически въпрос, че средствата ще бъдат предоставени по бюджетите на училища чрез бюджетите на първостепенните разпоредители и ще бъдат разпределени пропорционално на броя на учениците и учителите.

Вълчев каза, че няма да бъдат обезпечени всички учители и ученици с устройства, но се очакват и средства от инструмента REACT-EU, като ще бъдат предоставени допълнително 80 000 компютъра.

В световен мащаб има недостиг на произведени устройства, защото има повишеното търсене, особено когато става въпрос за големи доставки, коментира министърът. Той съобщи още, че на училищата ще бъдат предоставени изисквания за устройствата, като те ще трябва да гарантират тяхната функционалност, а не да насочват към определен производител, като уточни, че има такъв "ученически" клас устройства.

Министърът изрази надежда, че с близо 72 000 устройства, които евентуално ще бъдат купени до края на учебната година, ще може системата да обезпечи голяма част от учебния процес с електронни устройства, включително и при преминаването в електронна среда.

Министърът заяви, че засега не се предвижда цялостно затваряне на училищата. Той съобщи, към днешна дата общо 162 деца и ученици са с констатирани положителни проби за коронавирус и 159 учители в училищата и детските градини. Министърът съобщи, че 99,7 процента от системата учи присъствено и допълни, че "целта е максимум присъствено обучение до края на година" и посочи, че най- трудно се очаква да е по време на седмиците на грипните вируси.