Съдът намира, че Петров е виновен за това, че на 11 април 2015 г., в местността „Пчелина” край Разград, умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен начин е убил съгражданина си Борислав Бориславов (38 г.).

Общо 590 000 лева е обезщетението за близките на убития, което първата съдебна инстанция присъди на Петров, а въззивният съд потвърждава. Държавната такса върху обезщетенията и разноските по досъдебното и съдебното производства възлизат на 36 384 лева.

Часове преди убийството двамата, заедно с общи приятели, се черпили в различни заведения. Пострадалият помолил Петров да го закара до „Пчелина”, където уж имало купон. С джипа на подсъдимия потеглили към хижата на БТС, но като стигнали, станало ясно, че няма .

Подведен от Бориславов, Петров се ядосал. Повлиян и от изпития алкохол, той взел нож, намиращ се в джипа и няколко пъти намушкал пострадалия в гърдите и в корема. Бориславов направил безуспешен опит да потърси помощ в хижата, изминал около 40 метра, когато Петров го настигнал и продължил да му нанася удари в областта на шията, гърдите и корема. Един от тях бил в областта на сърцето. След това му прерязал и гърлото. Бориславов е умрял на място.

Подсъдимият Петров се върнал в джипа и потеглил с него към Сливен. Свидетел сигнализирал полицията и скоро след това разследващ полицай го открипл по телефона. Мъжът доброволно отишъл в сградата на полицията.

По време на делото експертиза дава отговор за степента на претърпените болки и страдания на жертвата. Експертите изследвали данните за 14-те прободно прорезни рани и установили, че те са получени в резултат на не по-малко от 17 удара с остър предмет. Според заключението на вещите лица пострадалият е съзнавал случващото се и въпреки алкохолното опиянение е изпитвал мъчителни болки и страдания. Подсъдимият е проявил изключителна ярост и ожесточение, нанасяйки на пострадалия тези удари, в резултат на което е предизвикана остра кръвозагуба, и остра дихателна недостатъчност“, мотивира се съдът.

Вината на Петров е доказана безспорно и от ДНК експертиза, според която „по дрехите и тялото му са установени следи от кръв, съвпадащи с ДНК профила на Бориславов. Такива следи са открити и в автомобила на подсъдимия, както и под ноктите му, където бил открит биологичен материал от убития.

Решението на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвано пред ВКС в 15 дневен срок.