Конкретни имена Цветанов не посочи, но каза, че всяка постъпила информация за "подземния свят" се анализира, съобщи БТА.

"Предприемат се действия, които да покажат, че полицията знае всичко за организираната престъпност, за да може нейните представители да коригират действията си", посочи той. Вицепремиерът добави, че движение на престъпни групи се наблюдава в целия Евросъюз, а и у нас.

"Затова МВР предприема действия на регионално ниво - всички известни представители на организираната престъпност биват предавани на съседни области или държави, когато се придвижват, за да извършват незаконни действия", каза Цветанов.

Видяхте каква беше реакцията на министерството с един от емблематичните инвеститори в Бургаския регион - Брендо и това, което всъщност направихме. Преди година и половина - две надали някой щеше да си представи, че това е човекът, който организира наркотрафика от Южна Америка за Европа - 40 тона годишно, заедно с италианската мафия, изтъкна Цветанов.

Евелин Банев-Брендо бе задържан на 16 май в Созопол, а вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че е арестуван за трафик на около 10 тона кокаин от Южна Америка в Европа. Тогава шефът на МВР посочи, че Банев бил обявен за международно издирване от Швейцария за пране на пари. От прокуратурата обаче обясниха по-късно, че Брендо е задържан заради данни, че се готви да напусне страната. По-късно стана ясно, че задържаният е бил сред лидерите на група, станала известна като "Кокаиновите крале", трафикирала 40 тона дрога годишно. В рамките на операция по разследване на италианската полиция бяха задържани 30 от престъпните лице, половината от които - българи.