Откраднатите през нощта на неделя срещу понеделник ценни метали са съхранявани в склад на Терминал 1 на столичното летище, съобщи БНТ.

В МВР сигналът за проникване в складовото помещение е постъпил около 10.00 часа сутринта. Издирват се извършителите на обира, уточниха от пресцентъра на ведомството.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че по неизяснени засега причини СОТ-охраната на склада не е била включена.
"За голямо съжаление не е бил включен СОТ-а, който е допълнителна защитна преграда за евентуални престъпни деяния, които са се случили. Колегите правят оглед и продължават издирването на лицата, които са извършили това престъпление", заяви Цветанов.

Според източници на националната телевизия охранителната система е била изключена с код в неделя към 19 часа. Освен това касите с ценните метали са били оставени отворени. След като крадците са прибрали плячката си, необезпокоявани успели да разхвърлят косми и полеят всичко с алкохол, за да заличат следите си.

По информация на БНТ в склада са съхранявани и конфискувани контрабандни цигари, алкохол, черна и бяла техника, но крадците не са проявили интерес към тях. Извършителите са разбили последователно две помещения на складовете за митническо съхранение на летище "София". Първият склад е бил празен, тогава пробиват дупка в стената между него и второто помещение. Там се е съхранявало златото, среброто и платината, конфискувани при операция "Леярите", която се проведе на 19 август.

При операцията бяха задържани петима души за незаконна търговия с благородни метали, включително платина. Разследващите намериха и доказателства, че част от ценните метали са крадени.

По думите на Цветан Цветанов кражбата сега няма да попречи на досъдебното производство, защото са иззети съответните части от материала и естествено и експертизите доказват всичко, което е необходимо.

От Агенция "Митници", които отговарят за складовете за митническо съхранение, засега отказват коментар.