На всички арестувани са повдигнати обвинения за извършени данъчни престъпления, свързани с неплащането на данъчни задължения в особено големи размери. От първоначалните доказателства по делото се установява, че държавният бюджет е ощетен с над 5 милиона лева.

За тези деяния законодателно е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния, коментира заместник-окръжният прокурор Галин Гавраилов, цитиран от БТА.

Освен Сотир Янков са задържани и съпругата му Елена - собственичка на салони за красота "Арлет", и дъщеря му. Останалите са на възраст между 27 и 65 години. Очаква се да бъде задържан още един търговец от София.

Разследването по случая е започнало на 11 септември. Данните, събрани досега, сочат, че в схемата са участвали няколко дружества в страната, които са се занимавали с външнотърговска дейност, включително с внос на цитрусови плодове от Гърция. Те са източвали ДДС чрез фиктивни сделки с фирми - бушони. Издавали са фалшиви фактури за оборота. Всички задържани са се занимавали с внос на плодове предимно от Гърция и Турция.

Сред арестуваните е и племенникът на легендата на българския футбол Христо Бонев - Атанас Бонев. 43-годишният пловдивчанин има участие в едно от дружествата-бушони, през които са минавали фиктивните сделки.

Очаква се до петък, когато изтича 72-часовата мрка за неотклонение на задържаните, прокуратурата да реши дали да поиска постоянен арест.